https://mail.google.com/mail/u/0?ui=2&ik=bc286e95f9&attid=0.1&permmsgid=msg-f:1683798653376689470&th=175e0df43fcc753e&view=att&disp=safePARLAMENTUL ROMÂNIEI
Grupul Parlamentar al Partidului Național Liberal
Către:
Biroul Permanent al Senatului României
În temeiul prevederilor art.74 din Constituția României, republicată, vă înaintăm, alăturată, Propunerea legislativă pentru completarea alin.(1) al art.30 și pentru modificarea art.56 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, spre a fi supusă dezbaterii și aprobării Parlamentului României.
Pentru inițiatori,
Eleonora-Carmen HĂRĂU – Senator PNL
Lucian-Ovidiu HEIUȘ - Deputat PNL
Parlamentul României
Camera Deputaților Senat
LEGE
pentru completarea alin.(1) al art.30 și pentru modificarea art.56 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Parlamentul României adoptă prezenta lege:
Articol unic – Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează și va următorul cuprins:
1. La alin.(1) al art.30, după litera h se introduce o nouă literă, lit.i), cu următorul cuprins:
i) unitățile de producție a energiei electrice și termice;
2. La alin.(1) al art.56, litera d) se modifică și va avea următorul cuprins:
d)25 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. h) și i) pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 13 ani.
3. La alin.(3) al art.56, litera d se modifică și va avea următorul cuprins:
d)25 de ani pentru persoanele care au realizat cel puțin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. h) și i).
EXPUNERE DE MOTIVE
Condițiile de muncă în sectorul producției de energie electrică și termică din România au fost și continuă să fie deosebit de periculoase pentru starea de sănătate a salariaților, în condițiile în care munca se desfășoară în majoritatea timpului la temperaturi extreme, în spații puțin ventilate sau în medii cu puternice degajări de pulberi. Inducția electromagnetică din spațiile de producție generează frecvent afecțiuni neurologice și cardiovasculare în rândul angajaților, iar pulberile în suspensie generează afecțiuni pulmonare severe și chiar cancere iremediabile.
Pentru aceste motive, speranța de viață în rândul angajaților din sectorul producției de energie electrică și termică este una dintre cele mai mici din România, ceea ce justifică pe deplin ca aceștia să beneficieze de încadrarea lor în condiții deosebite de muncă. Astfel, angajații din acest sector vor putea beneficia, potrivit modificărilor propuse la art.56, de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani și un stagiu de cotizare redus ”25 de ani pentru persoanele care au realizat cel puțin 30 de ani în locurile de muncă„ din sector.
Având în vedere faptul că numărul de persoane care ar putea beneficia de prevederile acestei legi nu este unul care să genereze un impact bugetar nesustenabil, considerăm că în construcția legilor bugetare pentru anul 2021 se vor găsi resursele financiare pentru acoperirea eventualelor cheltuieli suplimentare.
Având în vedere argumentele prezentate mai sus, înaintăm Parlamentului României, spre dezbatere și adoptare, prezenta propunere legislativă.
INIȚIATORI
Eleonora-Carmen HĂRĂU – Senator PNL
Lucian-Ovidiu HEIUȘ - Deputat PNL