Autor Subiect: Informare 04.08.2017  (Citit de 5715 ori)

Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Informare 04.08.2017
« : August 05, 2017, 12:12:08 a.m. »
1. Prima de vacanta :
Atat Sindicatul Hidrosind cat si Administratia au inaintat adrese la Ministerul Finantelor Publice prin care solicita punct de vedere privind modul de aplicare al OUG 46/2017 in cazul Hidroelectrica. Hidrosind sustine ca prevederile CCM prevaleaza modificarii legislative aparute pe parcursul derularii acestuia.

Intre timp, Administratia a invitat comisia de negociere a CCM, pentru data de 02 august, in vederea negocierii unui act aditional la CCM Hidroelectrica " ... pentru punerea in acord cu prevederile legale in vigoare privind acordarea voucherelor de vacanta in conformitate cu modificarea OUG 8/2009 prin OUG 46/2017." In invitatie este precizata prevederea din OUG 8/2017 conform careia " ... operatorii economici, astfel cum sunt definiti de OG26/2013 (...) acorda, in limita sumelor prevazute in buget alocate cu aceasta destinatie, in perioada 01 iulie 32017 - 30 noiembrie 2018, o singura indemnizatie de vacanta sau o singura prima de vacanta, dupa caz, sub forma de vouchere, in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat." In procesul verbal incheiat, Hidrosind si-a precizat pozitia : mentine solicitarea privind acordarea primei de vacanta conform CCM in vigoare.

Deoarece Ministerul Finantelor Publice nu a transmis vreun raspuns pana la data sedintei, discutiile au fost amanate.
In continuare, incercam sa convingem administratia ca trebuie sa respecte CCM.
Pe de alta parte, se cauta solutii alternative pentru plata dreptului respectiv.

2. Inechitati salariale :
La solicitarea Hidrosind, pe data de 01 august a fost convocata Comisia Mixta administratie-sindicat, pentru a supune aprobarii Directoratului propunerile Comisiei Mixte de eliminare a inechitatilor salariale pentru personalul de exploatare, conform prevederi CCM.
Au fost analizate toate cresterile rezultate din aducerea la clasa medie, pe grupe de centrale, a salariatilor aflati sub nivelul respectiv.
Au fost analizate si cazurile de exceptie, de ex. angajatii cu vechime in Hidroelectrica sub 12 luni, salariatii cu CIM suspendat, s.a.
S-a stabilit o noua intalnire, pentru data de 10 august, in care vor fi finalizate si completate listele, dupa primirea tuturor punctelor de vedere din sucursale. De asemenea, comisia a convenit extinderea discutiilor privind inechitatile salariale la toate categoriile de personal din Hidroelectrica..
Un prim pas spre normalitate, solicitam acest lucru de un an de zile ...

Odata finalizate lucrarile Comisiei, ne vom intoarce in punctul critic : hotararea Consiliului de Supraveghere, din aprilie, care stipuleaza ca nu se vor acorda niciun fel de cresteri salariale (inechitati, indexare, tichete de masa) decat sub conditia implementarii altui sistem de salarizare (in speta, sistemul Mercer). Deocamdata, hotararea este in vigoare, desi actualul Directorat a incercat sa determine CS sa o modifice.

3. Negocierea CCM 2018 :
In data de 02 august administratia a notificat Hidrosind cu privire la initiativa angajatorului pentru demararea negocierii colective la nivel de unitate pentru anul 2018, cu luarea in considerare a dispozitiilor art.129 din Legea 62/2011, avand in vedere ca CCM Hidroelectrica isi inceteaza valabilitatea la data de 31.12.2017.
A fost o prima intalnire in aceeasi zi, in care s-a stabilit obligatia de finalizare a negocierilor pana la data de 08 decembrie 2017, cu posibilitatea prelungirii duratei negocierilor cu acordul partilor.
Ca program, Hidroelectrica a precizat ca va transmite Hidrosind propunerea de CCM pentru 2018 (cuprinzand sistemul de salarizare Mercer) pana in data de 04 august, propunere pe care Hidrosind o va analiza pana in data de 16 august, urmand ca partile sa se intalneasca in sedinta de negociere in data de 17 august.

Am primit propunerea de CCM seara tarziu.
O veti putea "studia" prin intermediul liderilor dvs.

Aveti nu doar posibilitatea, ci si obligatia, sa va exprimati punctul de vedere asupra acestei propuneri, fiindca se doreste scimarea radicala a CCM, de la schimbarea sistemului de salarizare (din motivele binecunoscute) la eliminarea din CCM a normativului de personal de exploatare.

De asemenea, veti fi chestionati cu privire la problema rezolvarii inechitatilor salariale conditionata de implementarea sistemului de salarizare Mercer.
« Ultima Modificare: August 05, 2017, 06:45:06 p.m. de Administrator »

Offline mihaela

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 79
    • Vezi Profilul
Re: Informare 04.08.2017
« Răspuns #1 : August 05, 2017, 12:50:42 a.m. »
Suspendarea acordării primei de vacanta este o problema care ține de Ministerul de finanțe sau de CCR fiind de fapt anticonstituțional
Nu înțeleg cum poate Ministerul sa rezolve problema.

Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Re: Informare 04.08.2017
« Răspuns #2 : August 05, 2017, 12:58:21 a.m. »
Ministerul Finantelor poate sa dea un raspuns favorabil care sa deblocheze situatia rapid, are competenta sa se pronunte pe acest subiect.
Poate da si un raspuns negativ, ca si pe acaolo sunt destui obtuzi.
Sesizarea CCR este o optiune luata in calcul de la inceput, dar solutia vine peste un an si jumatate, caz fericit, la cum se misca treburile acum la CCR.
Alta optiune este actiunea in instanta, cu finalitate tot peste un an jumate.
Chiar credeti ca nu le-am analizat pe toate ?

Ca simpla observatie : eu nu mi-am luat nicio zi din CO pe 2017.
Chiar si la modul personal, sunt la fel de interesat ca si dvs. de rezolvarea acestui subiect, poate chiar mai interesat ...

Offline mihaela

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 79
    • Vezi Profilul
Re: Informare 04.08.2017
« Răspuns #3 : August 05, 2017, 08:30:03 p.m. »
Ca solutie pentru acordarea primei de vacanta va propun marirea salariilor cu un procent reprezentand 50% din salariul mediu pe Hidroelectrica repartizat pe 12 luni.De acord?
Oricum de la Min.de Finante se va primi raspuns in 30 zile, daca se va primi.....Dar nu cred ca trebuie sa ne facem sperante .Nu cred ca are cineva curaj sa-i prezinte problema ministrului si nici ministrul nu va pune problema in Guvern.Sunt toti niste lasi si nu le pasa de salariatii Hidroelectrica care muncesc ca sa faca societatea profitabila sa aiba statul de unde lua la buget 90% din profit cu care sa umfle burtile clasei politice.

Atentie insa la o alta problema care se contureaza la orizont si anume marirea contributiei (CAS +CASS) a salariatului.Pe toate posturile TV ministrul de Finante expune subiectul intr-o lumina roz, insa nu face decat sa minta prin omisiune poporul cu televizorul.
Omisiunea consta in aceea ca nu se spune ca desi salariatul va plati obligat prin lege contributia marita la stat, angajatorul nu va fi obligat prin lege sa mareasca brutul salariatului pentru ca acestuia sa nu i se micsoreze netul.Chiar daca se va micsora impozitul de la 16% la 10% asa cum se vorbeste, tot se va micsora salariul net cu aprox.8%.
 Asa ca atentie , ca maine poimaine ne vom trezi cu salariile micsorate vrem nu vrem!
« Ultima Modificare: August 05, 2017, 09:16:17 p.m. de mihaela »

jorj

  • Vizitator
PRIORITATI
« Răspuns #4 : August 07, 2017, 12:41:31 p.m. »
PRIORITĂŢI ALE HIDROSIND
 1. Plata imediată a primelor de vacanţă către salariaţi;
2. Achiziţia imediată a Echipamentului de protecţie ptr salariaţi;
3. Indexarea salariilor cu indicii stabiliţi in CCM si prin negocieri cu Hidrosind;
4. Achitarea catre salariaţi, a cotei parte din profitul societăţii, pe anii anteriori;
5. Compensarea cu 50 % a BOT;
6. Tichete de masa de 15 lei;
7. Asigurare privată de sănătate ptr  toţi salariaţii;
8. Plata primelor periodice pentru pensiile private ale salariaţilor;
9. Expertizarea locurilor de muncă ale HE, in vederea încadrării a acestora, în condiţii deosebite si speciale de muncă;
10. Plata orelor suplimentare;

Offline mihaela

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 79
    • Vezi Profilul
Re: Informare 04.08.2017
« Răspuns #5 : August 08, 2017, 09:36:05 p.m. »
Introducerea sporului de fidelitate in salariu dezavantajeaza pe cei care nu au maximum fiindca cu trecerea anilor acest spor nu va mai creste.
Propunerea mea este ca sa se introduca la toata lumea valoarea maxima a sporului de fidelitate in salariu.
Nu trebuie renuntat la articolul care prevede acordarea primei de vacanta atata timp cat in anul 2017 nu s-a acordat cf CCM.Min de Finante sa acorde dispensa pentru cazul special Hidroelectrica .Problema este ca daca se abroga ordonanta si in CCM nu este prevazuta acordarea primei de vacanta, ramanem si fara prima si fara vauchere.
Propun sa introducem prima de vacanta in salariu.
Si inca ceva.La negocierea CCM 2018 sa se discute si cresterea brutului cu valoarea contributiei angajatorului din Legea salarizarii si sa se verifice daca angajatorul este obligat prin lege sa mareasca brutul salariatului cu valoarea CA+CASS aferenta , fiindca daca nu este obligat salariile nete vor scadea.
« Ultima Modificare: August 08, 2017, 09:44:49 p.m. de mihaela »

Offline Procurorul

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 51
    • Vezi Profilul
Re: Informare 04.08.2017
« Răspuns #6 : August 08, 2017, 10:07:54 p.m. »
noroc cu tine mihaela, bine ca propui tu  ;D ;D ;D

Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Re: Informare 04.08.2017
« Răspuns #7 : August 08, 2017, 11:06:16 p.m. »
Doamna Mihaela, hotarati-va ce doriti cu prima de vacanta : 50% la salariu sau introducerea in baza ?
Diferenta este cam mare, totusi.
Serios vorbind, introducerea in baza a fost prima alternativa luata in considerare de Hidrosind.
Este simplu de realizat, de la inceputul anului, daca partile convin acest lucru.
Este dificil de realizat in acest moment, ca si compensare pentru rest 2017, fiindca distributia concediului de odihna pe 2017 pentru cei 3300 salariati este total neuniforma.

Sporul de fidelitate - aceeasi propunere a avut-o Hidrosind, de-a lungul timpului, de fiecare data cand s-a discutat despre introducerea unor drepturi in salariul de baza.

CAS si CASS - legea salarizarii se aplica pentru bugetari.
Nu cred ca va fi nici la ei o compensare echitabila, tocmai aici e "spilul" cresterii salariului minim pe economie (pe o parte primesc, pe alta dau, ramane de vazut cine iasa pe plus in final ...).

Offline mihaela

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 79
    • Vezi Profilul
Re: Informare 04.08.2017
« Răspuns #8 : August 09, 2017, 10:09:44 a.m. »
Evident că pe rima varianta mi ar conveni mai mult dar a doua varianta pare mai realistă privind prima de vacanta..In ce privește cas și casa nu fiți atât de sigur că nu suntem bugetari.Ati văzut că la prima de vacanță suntem.

Offline mihaela

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 79
    • Vezi Profilul