Autor Subiect: Inceput de an.  (Citit de 30430 ori)

Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Re: Inceput de an.
« Răspuns #60 : Ianuarie 17, 2018, 10:59:36 p.m. »
In legatura cu meseria de masinist tb hidro, el secund, barajist, etc, ce are in sarcina si atribuția (funcție), de paznic si care trebuie exercitată pe toată durata turei(12h), aceasta TREBUIE retribuită, în conformitate cu CCM, cu cuantumul a jumătate din salariul cu care este retribuită cea de-a doua meserie exercitată(cea de paznic).

 Acum întreb: de ce domnule, sau domnilor lideri de sindicat, nu ați negociat acest aspect, de ce nu ați introdus pe ,,LISTA cuprinzând  funcțiile (meseriile) de bază ocupate de anumite persoane care posedă o calificare suplimentară necesară îndeplinirii unei alte funcții(meserii) și pentru exercitare căreia se acordă un spor de 50% din salariul de bază al funcției(meseriei) îndeplinite” și pe aceea de mașinist - paznic ? ...sau poate acest lucru s-a făcut și sunt eu ,,defazat!?

Cu alte cuvinte, un astfel de salariat, ar trebui retribuit cu, cel puțin, jumătate din salariul minim pe economie, în 2017 1/2 din 1450 lei, iar începând cu 01.01.2018 cu 1/2 din 1900 lei.

Ati negociat acest aspect? Chiar nu se putea obtine nimic? Sunt prvederi clare in CCM, in ceeea ce priveste retributia privind atributiile suplimentare. CLARE !!!

DACA ERAU IN SARCINA VREUNUI SEF, SEFULET SE LUAU IN DISCUTIE???

Prevederea din CCM este urmatoarea : " ... sporul respectiv se acorda in cuantum de 50% din salariul mediu al benzii (gradului) unde este incadrata functia/meseria ale carei atributii suplimentare se indeplinesc, pentru timpul efectiv lucrat in exercitarea functiei (meseriei) suplimentare."

Deoarece nu avem in Nomenclator meseria de "agent de paza", prevederea de mai sus nu poate fi aplicata ad-litteram in cazul la care ne referim.
De aceea s-a scris in CCM o prevedere speciala pentru cei care exercita atributii specifice agentului de securitate.

Nu vreau sa mai revin la perioada in care toti cei in cauza au acceptat indemnizatia respectiva.
Atrag atentia asupra unui singur aspect, cel subliniat mai sus, care se refera la timpul efectiv lucrat, coroborat cu comparatia cu salariul minim pe economie (cu care sunt retribuiti agentii de securitate de la firmele specializate de paza).
Calculul simplu inseamna ca, daca am aplica prevederea din CCM cu 50% din 1900 lei pentru timpul efectiv lucrat, rezulta ca indemnizatia de 400 lei este pentru un timp de aprox. 42% din timpul normal de lucru (1900*50/100*42/100=399).
Daca ne-am raporta la mediana benzii A (3102 lei), banda in care regasim meseriile care NU sunt de exploatare, rezulta ca 400 lei acopera aprox. 26% din timpul normal de lucru (3102*26/100*50/100=403).
Atentie : daca im cereti sa sustin in fata administratiei ca timpul efectiv lucrat ca agent de paza este mai mare, vom ajunge la vorba domnului "Carcotas" (exagerata, dar cu un sambure de adevar).

Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Re: Inceput de an.
« Răspuns #61 : Ianuarie 17, 2018, 10:59:51 p.m. »
Cei care aveti si atributia de paznic s-ar putea sa primiti raspunsul ca ar trebui retribuite si prima si a doua meserie la jumatate. Cand ati semnat si ati acceptat bonusul de 333 nu v-ati gandit ?  Nu vreti sa fiti retribuiti si pentru serviciile facute sefilor ?

   Carcotasule, sunt el. sef tura.  Sensul intrebarilor mele este altul decat cel interpretat de tine. Daca nu l-ai ,,mirosit", atunci taci !
Nu vezi ca liderii, nici Aurariu, dar nici ceilalti nu au raspuns pentru astfel de intrebari?
Daca faci tura, atunci ar trebui sa pui niste intrebari celor carora le-ai dat mandat de negociere.

de exemplu: De ce seful de centrala are salariul negociat, pe grila Mercer, situat peste mediana pietei, spre deosebire de tine, noi, cei din exploatare, NU?
Am foarte multe intrebari pentru domnul Aurariu, numai ca nu doreste domnia Sa sa ne raspunda. Eu sunt glasul celor peste mia de sefi de tura, care avem clasa 25, 26, si care avem vechime de peste 25 de ani, dar care am fost plasati pe grila Mercer, pe banda D, la limita minima a benzii.
Asa cum am mai zis, salariul unui sef de centrala este dublu fata de cel al unui sef de tura cu clasa 25, spre exemplu.
Si intrebarea vine implacabil: De ce ? Daca din experienta mea de 30 de ani ca sef de tura CHE, am constatat ca un sef CHE isi termina treaba dintr-o zi, in o ora - doua, sau chiar mai putin. Mai mult domnule Aurariu, vine la treaba cand vrea si pleaca tot cand vrea.
Mai vorbim si demonstram.

V-am mai raspuns la intrebarile acestea, in alt context, dar cred ca nu s-a inteles raspunsul.
Sau nu este acceptat, alta varianta.
Nu trebuie sa fiti de acord cu mine si nici cu altii, dar nici nu aveti dreptul sa impuneti tacerea celor care nu inteleg sau nu "miros" ce doriti dvs. sa spuneti.
La un moment dat, vi se va intoarce "favorul".

Clasele medii la care au fost adusi salariatii din exploatare, care dau si diferentele intre un sef CHE si subordonatii sai, sunt cele care au rezultat din situatia existenta in 2017.
Am discutat acest subiect si nu il mai reiau.

Referitor la incadrarea in grila, daca erati plasat pe banda C (cu una mai jos) salariul dvs., acea clasa medie de 25-26 la care ati fost adus, majorata cu indexarile stiute, era peste media pietei cu 7-12%.
Aproape toate meseriile de exploatare au fost "mutate" cu o banda in sus fata de propunerea initiala a administratiei, de aici vine incadrarea in partea inferioara a benzilor respective a salariilor existente. Nu cred ca erati mai multumit / multumiti daca toti muncitorii din exploatare erau incadrata cu un nivel mai jos, pastrand corespondenta (ierarhia) intre meserii.

Plecand de la situatia existenta, care nu se poate corecta dintr-o data, am negociat o grila in care fiecare banda de la B la F (inclusiv) are mediana cu 28-42% mai mare decat mediana din piata, G-ul (seful de atelier) are mediana cu 16% mai mare decat in piata iar la toate cele urmatoare, de la sef serviciu la manager de departament, raportul intre mediana din banda si mediana din piata este subunitar (scade progresiv, de la 0.98 la 0.64). In felul acesta am limitat posibilitatea de crestere a salarilor in partea superioara, mai ales la functiile de top management la care salariile sunt mari oricum, si am marit posibilitatea de crestere la meseriile de la baza.
De aceea v-am spus ca, de fapt, problema reala este ca toti avem salarii mici pentru ceea ce facem.
Este o constatare si o realitate, nu o consolare.
Hai sa excludem pe cei 90 de sefi CHE din aceasta formulare, ei au salarii mari ...
In timp, trebuie marite salariile de jos, in noile limite.
Poate voi apuca sa contribui si eu la asta, poate o vor face altii.
« Ultima Modificare: Ianuarie 17, 2018, 11:21:49 p.m. de Administrator »

Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Re: Inceput de an.
« Răspuns #62 : Ianuarie 17, 2018, 11:04:21 p.m. »
   ............................................
   Este vorba de cele 15 min. nenesare predarii-preluarii seviciului de tura, care sunt trecute in fisa postului ca obligatie. Luam in considerare ca suntem 2000 de salariati care efectuam serviciul de tura. Fiecare salariat acumuleaza in decursul unui an un nr. de 5 zile pe care, in conformitate cu legislatia in vigoare, ar trebui sa le poata recupera sau, daca acest lucru nu este posibil, ar trebui platite.
   Din diferite motive(pe care noi nu le stim), aceste zile le pierdem. Altfel spus, fiecare dintre noi ,,donam" fara voia noastra si impotriva legislatiei, 5 zile din viata noastra (+ cele 4 pe care le-am pierdut la CO si pe care stimatii nostrii lideri nu s-au obosit sa le recupereze). 
   Prima intrebare ar fi:
  1)Cine beneficiaza de acest fond urias?... sau mai bine zis CINE FURA ACEST FOND?Finndca domnule Aurariu, oricum ar fi tot furt se cheama. Iei de la muncitori si dai cui?
  2)De ce liderii de sindicat, cei care ne-au reprezentat interesele in timpul negociereilor, nu au cerut plata lor???
  3) puneti si dvs  intrebari

   Cum ziceam,2000(salariati)*5(zile/an de salariat)=10 000de zile/an( la numai 2000 de salariati luati in calcul)=27,4 ani
   Cam la ce suma se ridica valoarea acestora?
   Astept un calcul precis al acestor ore/salariat/an. Poate ne ajuta chiar d-l Administrator.
   Intr-o hidrocentrala cu 10 salariati care fac tura se acumuleaza 50 de zile pe an(poate mai mult, depinde de nr. de ture facute)
.............

Prevederea respectiva a fost scoasa din CCM in decembrie 2014.
Calculul corect este de aprox. 40 ore/an/salariat aflat pe un post operativ cu norma de 5 salariati/post care lucreaza in schimburi de 12 ore.
La media din 2018, de 20.83 zile lucratoare pe luna, adica 2000 ore in 12 luni, inseamna 2%.
Nu fura nimeni acest fond ca sa-l dea la altii.
Pur si simplu administratia nu a acceptat o norma de personal mai mare de 5 salariati/post, fiindca asta inseamna in final : cand aduni orele respective, devine evident ca ne mai trebuie cate un om-doi la sectie, care sa acopere mai multe posturi, ceea ce ar rezolva multe probleme.
Motivatia lor este simpla (dar nu este si corecta) : nu avem justificare sa mai infiintam posturi pe care le-am desfiintat anterior.
Pe aceeasi logica, nu se accepta solicitarea sindicatului de a recruta personal de exploatare cu 2-3 luni mai devreme pentru cazurile de pensionare la limita de varsta sau alte cazuri de incetare certa a CIM, care ar reduce perioadele de "functionare" in 4 sau chiar in 3 oameni/post.
La negocieri, a ramas in vigoare normativul de personal existent dar si norma de personal.

« Ultima Modificare: Ianuarie 17, 2018, 11:22:20 p.m. de Administrator »

Offline Un TESA

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 49
    • Vezi Profilul
Re: Inceput de an.
« Răspuns #63 : Ianuarie 17, 2018, 11:08:02 p.m. »
Desi analiza este pertinenta , am vazut o serie de comparatii intre tesa si exploatare privind timpul suplimentar(de asteptare,de transport s.a),vroiam sa aduc la cunostinta unele probleme. De exemplu astazi am vazut 2 persoane de la sediul sucursalei facandu-si cumparaturile personale in timpul serviciului,pe la ora 10;00. Stiu sigur ca acele persoane nu sunt in CO sau CM si va spun ca de nenumarate ori am vazut persoane din sediu facand alte activitati in timpul programului.Acele persoane cum sunt pontate in aceste situatii?
Aveţi dreptate, există oameni lipsiţi de bun simţ care îşi rezolvă problemele personale în timpul serviciului. Aşa cum am spus într-o postare mai veche, una din problemele TESA o reprezintă acele persoane care din incompetenţă, sau din lene, sau o combinaţie a celor două, nu fac mai nimic la birou, şi tocmai aceştia au de regulă cele mai mari salarii, neavând nici o jenă să constate că alţi colegi trebuie să muncească dublu din această cauză, problemele trebuind acoperite de cineva.
Există şi persoane care nici măcar nu stau la servici nefăcând nimic, pleacă acasă cu 2-3 ore mai devreme fără jenă.
La fel cum există şi la exploatare astfel de oameni. Cei din tură nu pot pleca din post, nici măcar 5 minute, dar asta nu-i împiedică pe unii să-şi găsească un loc bun de dormit la căldură iarna, sau la răcoare vara, obosiţi după munca câmpului pe acasă, când centrala este oprită. Sau să se uite la un televizor cu satelit adus de acasă, pe unde s-a putut.
Cred că ar fi mai bine să nu dăm din casă toate astea, le ştie toată lumea. În orice categorie de salariaţi (tesa sau exploatare) se pot găsi uscături, oameni incompetenţi sau neserioşi, la fel cum se pot găsi (vreau să cred că majoritatea) oameni de caracter, care îşi respectă meseria şi îşi fac treaba foarte bine, de multe ori prestând chiar cu mult peste sarcinile din fişa postului.
Fiecare categorie de personal are problemele ei, cei din tură lucrează în multe situaţii în condiţii mizerabile, în zone izolate, unde în special iarna problemele pot fi foarte grele. Dar măcar în momentul când au plecat acasă, se eliberează de orice probleme sau răspunderi legate de serviciu.
Cei din TESA, în special TESA exploatare, îşi duc problemele şi acasă şi poate se gândesc şi noaptea în pat cum să trateze incidentele, unele insurmontabile, pe care trebuie să le rezolve a doua zi în instalaţiile de care răspund, în condiţiile în care nu există contracte de service şi referatele pentru materiale şi piese se aprobă la Bucureşti peste 3 luni, iar marfa este livrată peste 6 luni. Între timp centrala trebuie să meargă, deversarea este anchetată ca prejudiciu.
Fiecare categorie are avantajele şi dezavantajele ei, peste tot există oameni buni şi răi, cred că în aceeaşi proporţie, este natura umană.
Ştiu că fiecare consideră că munca lui este cea mai importantă, şi că nu este plătit aşa cum merită. În ce priveşte plata probabil că cei mai mulţi au dreptate. În ce priveşte importanţa muncii, cred că trebuie să învăţăm să ne respectăm unii pe alţii şi să apreciem fiecare meserie sau funcţie, cu toţii au un rol în activitatea firmei.
Nu trebuie să vă simţiţi atacaţi atunci când sunt ridicate şi alte probleme decât ale dvs, şi să răspundeţi cu răutate şi duşmănie la orice astfel de postare.
Nu sunteţi singurii care aveţi probleme, inechităţi salariale sunt peste tot, la fel şi muncă suplimentară.
Şi nu este TESA de vină pentru situaţia politică, votul majoritar nu provine din zona celor cu studii superioare.

Nu cred că există în mod real o dispută exploatare-TESA, cel puţin în sucursala mea n-am văzut aşa ceva. O nemulţumire a personalului TESA în raport cu sindicatul asta da, există (justificată sau nu). Există şi câteva persoane mai vocale care au o problemă cu şefii lor sau cu cei care lucrează în birouri, şi acestora le recomand mai mult respect pentru ceilalţi, pentru că generalizarea unor cazuri punctuale nu este justificată.

Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Re: Inceput de an.
« Răspuns #64 : Ianuarie 17, 2018, 11:18:49 p.m. »
..................
Am mai spus că probleme similare apar şi la personalul de zi şi la TESA. Exemplu:
Personalul de zi sau TESA care este chemat la intervenţii noaptea, în afara programului de lucru, şi lucrează în instalaţii, ei nu pot avea accidente de muncă sau boli profesionale? Unde sunt pontaţi? Notele de chemare se fac cel mai devreme a doua zi, şi sunt semnate (dacă se aprobă) de directorat uneori după o lună. Nu mai pot fi trecuţi în pontajul pe luna în care s-a lucrat efectiv, aşa că apar pontaţi în luna următoare. În momentul accidentului de muncă, dacă se întâmplă aşa ceva, ei n-aveau ce să caute în instalaţii, nu?
Notele de chemare nu se fac niciodată cu fracţiuni de oră, numai cu ore întregi şi numai dacă s-a stat un timp considerabil peste program. Nici nu se pune problema de 15-30 minute sau chiar de o oră de lucru suplimentar, să fie pontat vreodată.

.............

Este corecta obs. ca, la TESA, nu se poate ponta decat munca suplimentara care depaseste 2 ore (nu exista in CCM timp notiunea de "timp considerabil", ci precizarea clara de minim 2 ore), dar nu sunt atat de frecvente cazurile sub aceasta limita incat sa fie o regula.
Personalul TESA ar trebui sa-si ia inima in dinti si, la un moment dat, sa nu mai mearga la interventii daca nu se semneaza notele de chemare la ore suplimentare.
Adica, ma suna in noaptea de 2/3 februarie, ma duc daca am semnata nota de chemare pentru precedenta interventie.
Daca nu, poate-mi aduc aminte ca tocmai am baut o bere, nefiind consemnat la domiciliu.
Valabil si pentru personalul de exploatare, daca nu este pontat la defrisari, rigole, s.a.m.d.
Daca acceptati situatiile respective, se cheama complicitate.
Nu vreau sa avem polemici nesfarsite pe tema asta, dar nu toate depind de sindicat.
Atunci cand exista cadrul legal scris in CCM, el poate fi aplicat daca si salariatul face un efort.
De vointa, nu de altceva.

Offline Un TESA

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 49
    • Vezi Profilul
Re: Inceput de an.
« Răspuns #65 : Ianuarie 18, 2018, 12:11:07 a.m. »
Este corecta obs. ca, la TESA, nu se poate ponta decat munca suplimentara care depaseste 2 ore (nu exista in CCM timp notiunea de "timp considerabil", ci precizarea clara de minim 2 ore), dar nu sunt atat de frecvente cazurile sub aceasta limita incat sa fie o regula.
Personalul TESA ar trebui sa-si ia inima in dinti si, la un moment dat, sa nu mai mearga la interventii daca nu se semneaza notele de chemare la ore suplimentare.
Adica, ma suna in noaptea de 2/3 februarie, ma duc daca am semnata nota de chemare pentru precedenta interventie.
Daca nu, poate-mi aduc aminte ca tocmai am baut o bere, nefiind consemnat la domiciliu.
Valabil si pentru personalul de exploatare, daca nu este pontat la defrisari, rigole, s.a.m.d.
Daca acceptati situatiile respective, se cheama complicitate.
Nu vreau sa avem polemici nesfarsite pe tema asta, dar nu toate depind de sindicat.
Atunci cand exista cadrul legal scris in CCM, el poate fi aplicat daca si salariatul face un efort.
De vointa, nu de altceva.
Am înţeles, deci problemele ridicate de mine trebuie să le rezolvăm singuri, făcând presiuni asupra administraţiei din poziţia de salariat / persoană fizică, eventual şi numit cu delegaţie (veşnică) pe post.
Ceea ce recomandaţi am făcut deja, n-am mai răspuns noaptea la telefon şi colegul meu (care era opţiunea de rezervă să fie chemat la intervenţie) chiar a băut două beri în seara aceea, şi maşină de intervenţie cu şofer nu exista.
Rezultatul a fost un mare scandal, am fost făcuţi albie de porci a doua zi, că n-am răspuns la telefon şi colegul meu era beat (în timpul lui liber), ceea ce a fost considerată o situaţie inadmisibilă. Rezultat: notele de chemare mai vechi au rămas tot nesemnate, plus alte consecinţe deloc plăcute ulterioare.

Acum e clar, aceasta este metoda corectă, dacă n-o facem suntem în complicitate cu administraţia.
Frumos răspuns, care confirmă tot ceea ce am reproşat sindicatului.
Oricum nu mă aşteptam la altceva.

Noroc că noul directorat aprobă în general notele de chemare, chiar dacă după foarte mult timp (1-2 luni).
După mine soluţia putea fi aprobarea notelor de chemare de către directorul sucursalei, aşa cum ar fi normal şi firesc.
Poate vom rezolva în final această problemă, pe calea administraţiei, nu prin eforturile sindicatului.

Întradevăr, CCM prevede că timpul suplimentar lucrat sub limita de 2 ore nu este luat în considerare (art.2.9 (6) din vechiul CCM, cel nou nu-l cunoaştem încă), ceea ce contrazice art.2.7(1) care spune că munca prestată în afara celor 40 ore săpătămânale reprezintă muncă suplimentară.
Acest lucru înţeleg că este considerat "normal" de către sindicat, pentru că "nu sunt atat de frecvente cazurile sub aceasta limita incat sa fie o regula". De fapt, aceste cazuri sub 2 ore sunt mult mai frecvente decât chemarea la incidente unde se lucrează peste 2 ore, dar nu contează 1 oră lucrată suplimentar, nu?
Din nou un răspuns previzibil.

Până la urmă, nici nu avem nevoie să se lupte sindicatul pentru problemele TESA, oricum nu o face, dar ar fi bine măcar să nu ne încurce şi să nu bage beţe în roate, aşa cum s-a întâmplat cu desfiinţarea posibiltăţii de promovare la inginer II şi cu viitorul regulament de avansare.

Mulţumesc pentru răspuns.



Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Re: Inceput de an.
« Răspuns #66 : Ianuarie 18, 2018, 12:13:38 a.m. »
Problema este alta domnilor eu personal am ore suplimentare: X ore ....Codul munci spune clar plata ,in maxim 60 zile  și dublu...Ce face angajatorul nostru Hidroelectrica ,ți le plătește normal peste 60 zile ,daca Codul munci ,spunea peste 90 zile peste 90 le plăteau cu toate că ei au posibilitatea a le plăti dublu la plata luni in care au fost efectuate.  Domnilor lideri și domnule Aurariu majoritatea firmelor din tara le plătesc dublu la plata luni in care au fost efectuate ,este Hidroelectrica o firma serioasa sau nu? La noi de ce nu se plătesc așa ? Eu am nevoie de bani acum cînd am efectuat munca nu peste 3luni.Se poate face ca ele sa fie plătite și la cererea angajatului ,depinde ce își dorește acesta bani sau libere ,in conformitate cu prevederile legale ,adică după trecerea celor 60 zile ele sa fie plătite în mod automat. Dar își prețuiește Hidroelectrica angajați? ,eu spun că nu..Iar faptele confirma acest lucru,dincolo de orice explicație a domnului Aurariu :".....din cite foi este făcută plăcinta."

1. Codul Muncii nu spune dublu, spune plata muncii suplimentare (explicitat in CCM-ul nostru prin expresia "ora pentru ora" cu toate drepturile din CIM) plus un spor de minim 75% - la noi este de 100%, peste codul muncii.
Prin urmare, cititi mai cu atentie ambele documente.
Daca imi aratati un fluturas care demonstreaza ca vi s-au platit orele suplimentare cu mai putin decat scrie in CCM, cineva le va plati din buzunarul propriu.
Daca nu, va faceti mea culpa.
2. Daca doriti plata dubla (adica si sporul de vechime si fidelitate duble, ca altceva nu mai aveti in CIM), solicitati acest lucru prin CIM.
Codul Muncii permite, dupa cum vedeti, negocierea sporului respectiv si prin CIM.
Tot CM permite negocierea prin CIM a unor dreptur superioare celor prevazute in CCM.

Termenul de plata : v-am mai explicat de unde vine acest lucru.
Mai ales in zona dvs., va luati concediile mai mult din martie pana prin septembrie-octombrie.
Asta inseamna ca in iarna cam faceti minus, care compenseaza plusul din spate.
Daca in spate nu mai aveti ore plus, fiindca sunt platite "la zi", vreti sa fiti platit in avans (fiindca in minus nu se poate, forma de salarizare in Hidro. fiind "in regie") ?
Sau vreti cumva sa veniti la "completare" ?
Niciun angajator nu face asta.
Cei despre care spuneti dvs. ca platesc munca suplimentara la zi au salariati care muncesc 8 ore pe zi, zilnic, luna de luna, eventual in 2 schimburi, si care fac munca suplimentara ocazional, functie de comenzi/contracte.
Sau, daca sunt in flux continuu, au norma de 4 salariati/post si fac ore suplimentare permanent.

Niciun angajator nu-si programeaza salariatii sa faca intr-o luna ore suplimentare pe care sa le plateasca aproape dublu iar in luna urmatoare sa-i tina acasa cu salariul intreg; eventual, ii trimite acasa cu 75% pe motiv de reducere de activitate.

Pe viitor, nu va ma explic cate foi are placinta, ca oricum o inghititi pe nemestecate.
Adica pe necitite, fiindca dvs. stiti codul muncii pe dinafara.
Eu nu-l stiu pe de rost, dar stiu unde sa caut si-l citesc inainte de a comenta.

Art. 122
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
Art. 123
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Sindicalist

  • Vizitator
Re: Inceput de an.
« Răspuns #67 : Ianuarie 18, 2018, 12:40:12 a.m. »
Asta inseamna ca in iarna cam faceti minus, care compenseaza plusul din spate.
Daca in spate nu mai aveti ore plus, fiindca sunt platite "la zi", vreti sa fiti platit in avans (fiindca in minus nu se poate, forma de salarizare in Hidro. fiind "in regie") ?
Sau vreti cumva sa veniti la "completare" ?
Niciun angajator nu face asta.
Cei despre care spuneti dvs. ca platesc munca suplimentara la zi au salariati care muncesc 8 ore pe zi, zilnic, luna de luna, eventual in 2 schimburi, si care fac munca suplimentara ocazional, functie de comenzi/contracte.  /
Răspuns : Ne tot dați în cap cu cele 3 luni de iarna în care nu se iau concedii și nu se fac ore ,dar în același timp  uitați că foarte puține centrale mai au personal de întreținere .Noi de ce nu am putea face întreținere atunci cînd avem ore lipsa??? Că și așa avem norma de muncă ,din fisa postului  ,destul de încărcată. Practic prin activitatea noastră la "completări " suplinim puțin acel personal de întreținere care nu mai exista . Plus că pe timpul iernii orice activitate se desfășoară  un pic mai greoi ,ceva personal la "completări"  nu ar strica,cît și  in situații deosebite. Ca și așa toți Șefi se pling ,pe buna dreptate de lipsa de personal. Deci în concluzie daca se vrea se  poate,nu trebuie a citi prea mult pentru a rezolva ceva ,foarte simplu.
« Ultima Modificare: Ianuarie 18, 2018, 01:38:05 a.m. de Sindicalist »

Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Re: Inceput de an.
« Răspuns #68 : Ianuarie 18, 2018, 01:19:31 a.m. »
Este corecta obs. ca, la TESA, nu se poate ponta decat munca suplimentara care depaseste 2 ore (nu exista in CCM timp notiunea de "timp considerabil", ci precizarea clara de minim 2 ore), dar nu sunt atat de frecvente cazurile sub aceasta limita incat sa fie o regula.
Personalul TESA ar trebui sa-si ia inima in dinti si, la un moment dat, sa nu mai mearga la interventii daca nu se semneaza notele de chemare la ore suplimentare.
Adica, ma suna in noaptea de 2/3 februarie, ma duc daca am semnata nota de chemare pentru precedenta interventie.
Daca nu, poate-mi aduc aminte ca tocmai am baut o bere, nefiind consemnat la domiciliu.
Valabil si pentru personalul de exploatare, daca nu este pontat la defrisari, rigole, s.a.m.d.
Daca acceptati situatiile respective, se cheama complicitate.
Nu vreau sa avem polemici nesfarsite pe tema asta, dar nu toate depind de sindicat.
Atunci cand exista cadrul legal scris in CCM, el poate fi aplicat daca si salariatul face un efort.
De vointa, nu de altceva.
Am înţeles, deci problemele ridicate de mine trebuie să le rezolvăm singuri, făcând presiuni asupra administraţiei din poziţia de salariat / persoană fizică, eventual şi numit cu delegaţie (veşnică) pe post.
Ceea ce recomandaţi am făcut deja, n-am mai răspuns noaptea la telefon şi colegul meu (care era opţiunea de rezervă să fie chemat la intervenţie) chiar a băut două beri în seara aceea, şi maşină de intervenţie cu şofer nu exista.
Rezultatul a fost un mare scandal, am fost făcuţi albie de porci a doua zi, că n-am răspuns la telefon şi colegul meu era beat (în timpul lui liber), ceea ce a fost considerată o situaţie inadmisibilă. Rezultat: notele de chemare mai vechi au rămas tot nesemnate, plus alte consecinţe deloc plăcute ulterioare.

Acum e clar, aceasta este metoda corectă, dacă n-o facem suntem în complicitate cu administraţia.
Frumos răspuns, care confirmă tot ceea ce am reproşat sindicatului.
Oricum nu mă aşteptam la altceva.

Noroc că noul directorat aprobă în general notele de chemare, chiar dacă după foarte mult timp (1-2 luni).
După mine soluţia putea fi aprobarea notelor de chemare de către directorul sucursalei, aşa cum ar fi normal şi firesc.
Poate vom rezolva în final această problemă, pe calea administraţiei, nu prin eforturile sindicatului.

Întradevăr, CCM prevede că timpul suplimentar lucrat sub limita de 2 ore nu este luat în considerare (art.2.9 (6) din vechiul CCM, cel nou nu-l cunoaştem încă), ceea ce contrazice art.2.7(1) care spune că munca prestată în afara celor 40 ore săpătămânale reprezintă muncă suplimentară.
Acest lucru înţeleg că este considerat "normal" de către sindicat, pentru că "nu sunt atat de frecvente cazurile sub aceasta limita incat sa fie o regula". De fapt, aceste cazuri sub 2 ore sunt mult mai frecvente decât chemarea la incidente unde se lucrează peste 2 ore, dar nu contează 1 oră lucrată suplimentar, nu?
Din nou un răspuns previzibil.

Până la urmă, nici nu avem nevoie să se lupte sindicatul pentru problemele TESA, oricum nu o face, dar ar fi bine măcar să nu ne încurce şi să nu bage beţe în roate, aşa cum s-a întâmplat cu desfiinţarea posibiltăţii de promovare la inginer II şi cu viitorul regulament de avansare.

Mulţumesc pentru răspuns.

Domnule TESA,

Eu nu v-am spus sa va rezolvati problema singuri, am spus doar ca trebuie sa faceti si dvs. un  efort, pentru aplicarea cadrului legal oferit de CCM.
Prevederea este simpla si clara : munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului (exceptie : forta majora sau accidente).
Acordul sindicatului intervine doar la depasirea unui anumit nr de ore suplimentare.
Iar dvs. nu puteti sa-mi cereti sa rezolv problema cand dvs. o acceptati nerezolvata atata vreme.
Ce sa fac eu, concret ?
Sa semnez in locul dvs. ca nu sunt de acord sa mergeti la interventie ?

Ati venit la mine vreodata sau la liderul dvs. de sucursala cu o lista a orelor suplimentare nesemnate si neplatite si sa solictati, in scris, rezolvarea problemei ?
Cu ce sa ma duc la administratie, pe ce sa fac o notificare ?
Pe vorbe ?

Spuneti-mi ce doriti sa faca sindicatul, daca dvs. ati pus capul jos cand v-a bestelit seful (sau Agliceru) in situatia descrisa ?
Trebuia sa veniti la sindicat si sa reclamati situatiile (ambele), atunci trebuia sa va ajute sindicatul si, daca nu va ajuta, aveati tot dreptul sa blamati.
Dar. dvs. nu o faceti, din doua motive simple (omenesti, dealtfel) : nu vreti sa-i creati probleme sefului direct, care este un domn, si nu vreti sa va creati nici dvs. personal "consecinţe deloc plăcute ulterioare".
Pentru asta este de vina sindicatul ?!

Asta este teorie ...

Concret :

Notele de chemare se semneaza de seful locului de munca si se contrasemneaza de seful ierarhic superior (manager de departament, in cazul dvs.).
Decizia de plata se semneaza de Directorat, ca orice plata, nu doar a orelor suplimentare.
Nu confundati lucrurile.
Si in cazul dvs. se platesc dupa 30-60 zile, pentru ca intre timp se pot recupera.
Daca le recuperati in 30 de zile, timpul liber (stat acasa) se plateste normal.
Plus un motiv suplimentar, acela al mersului greoi al hartiilor in Hidroelectrica, pe toate domeniile de activitate.

Formularea din CCM referitoare la minimul de 2 ore este acoperitoare si pentru situatia dvs. si este / a fost folosita ca atare.
Doar daca nu vreti nu recunoasteti asta.
Se refera la plata a cel putin 2 ore, nu la efectuarea a cel putin 2 ore ZILNIC.
Am spus ca nu se poate ponta munca suplimentara mai putin de 2 ore, si stiu ce inseamna 40 ore pe saptamana.
Dvs. sunteti sef, nu stiu cum procedati, dar stiu destui sefi de serviciu care, pentru 2 interventii de o ora, le cumuleaza si le pun o singura data pe pontaj : 2 ore. Sa va mai spun in public, sau ma sunati si le lamurim ?

Ani de zile nu s-au platit orele suplimentare nici la TESA si nici la exploatare.
La TESA s-au mai luat recuperari, pe unde a fost intelegere locala, chiar fara note de chemare.
De o vreme buna au intrat intr-un anume ritm la plata, tot nu e bine.
Va urez succes in descurcatul de unul singur, ca si pana acum, daca asta doriti.
Totusi, va stau la dispozitie.
Fara multumiri de complezenta.

« Ultima Modificare: Ianuarie 18, 2018, 01:37:12 a.m. de Administrator »

Offline Un TESA

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 49
    • Vezi Profilul
Re: Inceput de an.
« Răspuns #69 : Ianuarie 18, 2018, 11:06:31 a.m. »
Notele de chemare se semneaza de seful locului de munca si se contrasemneaza de seful ierarhic superior (manager de departament, in cazul dvs.).
Decizia de plata se semneaza de Directorat, ca orice plata, nu doar a orelor suplimentare.
Nu confundati lucrurile.
Nu confund nimic. Formularul S05.410/F8-V0 "Notă de chemare la ore suplimentare", conform unei decizii interne a conducerii, are la secţiunea superioară "APROBAT" cei trei membri ai directoratului. Managerul şi şeful de compartiment semnează jos, la "Vizat".
Deci fără semnătura directoratului nu există notă de chemare şi nici ore suplimentare trecute în pontaj.
Nu e vorba de plată, ci de aprobarea notei de chemare care permite trecerea orelor în pontaj.

Asta doream să facă sindicatul: să convingă administraţia că acest lucru este anormal, şi îngreunează foarte mult aprobarea acestor note de chemare, şi să revină asupra acelei decizii, astfel încât să fie suficientă aprobarea managerului sau a directorului de sucursală, după caz, pentru a putea introduce în pontaj orele respective.
Dar cu toţii ştim că asta a fost de fapt scopul acestei decizii: să îngreuneze cât mai mult aprobarea notelor de chemare, aşa încât ele să fie folosite cât mai rar, numai pentru situaţii speciale şi incidente foarte grave, aşa încât compania să nu cheltuie prea mult cu plata acestor ore.

De fapt, problema a apărut atunci când s-a insistat pe plata efectivă a orelor suplimentare nerecuperate în termenul prevăzut. Din acel moment s-a introdus această procedură complicată, pentru a limita sumele plătite pentru aceste activităţi.
Înainte, când aceste ore nu se plăteau (la TESA), nu era nevoie să aprobe directoratul orele respective, pentru că ele se recuperau şi atât. Asta nu deranja pe nimeni.
Rezultatul final al acestei îmbunătăţiri: s-a limitat drastic volumul orelor suplimentare aprobate, adică nici nu se plătesc, nici nu se pot recupera, decât în cazuri speciale atunci când poţi să-ţi permiţi să trimiţi directoratului la semnat aceste solicitări, şi dacă se aprobă.

Offline Un TESA

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 49
    • Vezi Profilul
Re: Inceput de an.
« Răspuns #70 : Ianuarie 18, 2018, 11:56:14 a.m. »
M-am uitat acum pe formularul S05.410/F8-V0 oficial, formularul conţine aprobarea directoratului şi NU CONŢINE semnătura de acord al salariatului / salariaţilor.
De fapt nici n-ar avea sens acordul salariatului, de vreme ce formularul se completează de regulă post-factum, după ce orele suplimentare au fost efectuate deja.
Concluzie: formularul nu corespunde prevederilor CCM, nici în privinţa persoanelor care contrasemnează (şi aprobă) formularul, şi nici în ceea ce priveşte obţinerea acordului salariatului.
Deci existau motive pentru o notificare.

De semnat în locul meu nu aveaţi unde să semnaţi pe acest formular.
Lăsaţi deoparte permanentele acuzaţii de complicitate sau de lipsă de curaj.
După atâţia zeci de ani de activitate în firma asta, cred că suntem capabili să apreciem singuri când e vorba de curaj şi care este limita la care curajul se transformă în prostie, iar eventualele beneficii ale unui conflict deschis presupun costuri/dezavantaje mult mai mari ulterioare.


Offline FANFANNN

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 85
    • Vezi Profilul
Re: Inceput de an.
« Răspuns #71 : Ianuarie 19, 2018, 04:44:22 p.m. »
De acord cu dumneavoastră domnule TESA.
De fapt dumneavoastră plătiți cotizație degeaba, Domnul Aurariu așteaptă si el sa ii faceți cerere în scris , ca deh poate o fi și el director , sa ii sesizați mica dv  problemuța ca va faceți timp sa veniti de acasă din timpul liber si sa munciți pe gratis.
Dar va spun eu ca în scris degeaba ii faceți , ca tot nu rezolva nimic .
Mai bine unitiva cu colegii si toți puneți problema in fata directorului dv.

Offline Administrator

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Mesaje postate: 384
    • Vezi Profilul
Re: Inceput de an.
« Răspuns #72 : Ianuarie 20, 2018, 12:25:00 a.m. »
Am uitat ca membrii de sindcat au doar drepturi.
Am uitat ca liderul/liderii de sindicat are/au doar indatoriri.
Am uitat ca eu nu am dreptul sa critic, nu am dreptul sa cer, ci am doar dreptul sa fiu criticat.
Am uitat ca nu am dreptul la opinie.
Sa-mi fie iertata uitarea, odata cu cele patru randuri de mai sus.
Sa-mi fie iertata indrazneala ca-mi spun si pe mai departe opinia.

Punctual, pe problema chemarilor la ore suplimentare, sustin in continuare ca nimeni nu poate fi obligat sa le presteze, daca nu doreste.
Sustin in continuare ca este si o problema de atitudine a salaratilor, nu doar a sindicatului.

Observ remarca potrivit careia problemele au aparut atunci cand sindicatul a cerut plata orelor suplimentare.
Este corecta.
Este corect si faptul ca, la TESA, ani de zile, orele suplmentare mai mult s-au recuperat decat s-au platit.
Ce nu este corect este : se uita ca sindicatul a cerut plata acestor ore la solicitarea salariatilor.
Exploatarea a cerut plata atunci cand orele s-au tot inmultit, fara sa mai fie posibila recuperarea, fiindca norma de om/post a scazut de la 6 la 5.4 s.a.m.d.
Salariatii TESA au cerut plata atunci cand au vazut ca se plateste la exploatare.
Acum, rezulta ca este de vina sindicatul ca a scormonit rahatul : la TESA s-a strans surubul cu aprobarea notelor iar la exploatare s-a strans surubul cu programarea concediilor, fiindca un raport al corpului de control a scos cateva nereguli la suprafata, de prin sucursale.
Toate solicitarile de care spun mai sus au fost vehemente dar verbale, nu pe scris.

Am incercat sa conving fostul directorat cu privire la aprobarea notelor de chemare.
Procedura a fost modificata, intr-adevar, prin decizie (desi, oficial, formularul din procedura postat pe intranet NU este modificat nici pana in ziua de azi).
Cei-care-le-stiau-pe-toate au sustinut ca, atunci cand este nevoie, nici nu se pune problema sa nu se aprobe orele suplimentare.
Practic, a fost greu sa combat cifre care arata ca, fata de anii trecuti, s-au platit mai multe ore, chiar daca este evident ca sumele mai mari rezulta din faptul ca anii trecuti s-au recuperat mai multe, fiindca situatia recuperarilor nu s-a tinut, la vremea respectiva.

De aceea, in situatii care sunt cu dus si intors, asa cum bine spune domnul TESA de asta data, eu prefer ca si salariatii sa-si asume cate ceva.
Cei care vor sa le fie rezolvate problemele trebuie sa inteleaga ca acest lucru nu se "intampla" fara sa-si asume niciun risc.
Ultima remarca a colegului TESA, legata de curaj si de prostie, este relevanta.
Nu o comentez, e dreptul fiecaruia sa-si aprecieze riscul la care se expune.
Dar, cei care gandesc asa, ar trebui sa-si revizuiasca si pretentiile la adresa sindicatului.
Daca vor si le este mai convenabil sa se descurce singuri, sa o faca, dar sa tina seama ca nu toti stiu si pot sa se descurce singuri.
Pentru cei din urma, cei mai multi, este nevoie sa ne batem impreuna, nu separat.

Offline Un TESA

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 49
    • Vezi Profilul
Re: Inceput de an.
« Răspuns #73 : Ianuarie 20, 2018, 02:08:22 a.m. »
De acord cu dumneavoastră domnule TESA.
De fapt dumneavoastră plătiți cotizație degeaba, Domnul Aurariu așteaptă si el sa ii faceți cerere în scris , ca deh poate o fi și el director , sa ii sesizați mica dv  problemuța ca va faceți timp sa veniti de acasă din timpul liber si sa munciți pe gratis.
Dar va spun eu ca în scris degeaba ii faceți , ca tot nu rezolva nimic .
Mai bine unitiva cu colegii si toți puneți problema in fata directorului dv.

Am discutat problemele astea de mai multe ori, şi cu directorul, şi cu managerul, toată lumea e de acord că nu este o situaţie normală, dar degeaba, nu se rezolvă nimic. De fapt, problema e simplă, toate procedurile sunt gândite în aşa fel încât orice am face şi oricât s-ar lucra peste program, Hidroelectrica să nu cheltuiască mai nimic pentru plata orelor suplimentare la TESA sau la personalul de zi (care a fost redus şi el la minimum, adică la zero, cred că mai sunt vreo 3-4 muncitori la întreţinere în secţii pe toată Hidroelectrica).
Acelaşi lucru este valabil şi pentru personalul de tură, doar că acolo nu au ce face dacă graficul de tură nu poate fi realizat fără ore suplimentare. De aceea au apărut tot felul de limitări şi restricţii la programarea CO, care trebuie fragmentat şi împrăştiat tot timpul anului astfel încât orele suplimentare să fie reduse la minimum, iar şefii de secţie sau CHE care fac graficul sunt permanent beşteliţi şi atenţionaţi de la Resurse Umane că nu l-au făcut bine, că puteau să reducă şi mai mult orele suplimentare.
Procedura şi formularele Notelor de chemare nu respectă CCM, iar sindicatul nu face nimic:
1. În cazul incidentelor şi avariilor, atunci când Notele de chemare trebuie făcute ulterior prestaţiei, şeful direct trebuie să obţină în prealabil acordul telefonic sau prin email al directoratului. Nimeni nu sună noaptea preşedintele directoratului, iar dacă încearcă să sune, nu răspunde nimeni la telefon. Se obţine acordul telefonic al directorului de sucursală sau al managerului, dar asta nefiind conform procedurii, Notele de chemare pot să nu fie semnate ulterior, pe motiv că nu s-a respectat procedura.
2. Chiar dacă Notele de chemare se fac dinainte, la lucrări programate, aprobarea lor la directorat poate dura uneori săptămâni, aşa încât personalul prestează fără să fie sigur că va avea Notă de chemare.
3. Formularul Notei de chemare nu conţine acordul şi semnătura salariatului.
4. Nota de chemare poate fi aprobată condiţionat de recuperarea orelor suplimentare în 30 zile, caz în care orele suplimentare nu mai pot fi plătite, recuperarea este obligatorie. Dacă persoana respectivă nu are zile fără încărcare în următoarea lună, ca să-şi poată lua recuperarea, ori renunţă la recuperare, ori o ia dar munceşte suplimentar în altă zi, fără Notă de chemare.
5. În cele mai multe cazuri (90%), şefii de secţii, CHE sau compartimente TESA nu se mai complică să facă Note de chemare, procedura fiind aşa de dificilă, renunţă. Asta este de fapt şi scopul în care au fost gândite procedurile de către administraţie.

Sporul de consemn la domiliciu
CCM prevede maxim 16 ore de consemn pe săptămână (cu prelungire la 64 ore doar în cazuri speciale, temporar, cu aprobarea directoratului) şi numai sâmbăta şi duminica, în timpul săptămânii doar în cazuri speciale, temporar.
16 ore maxim pe săptămână înseamnă un spor la salariu de maxim 10%. Pe lângă faptul că n-am auzit ca în vreo sucursală să se dea acest spor de consemn, din experienţa anterioară, când îl aveam, eram consemnaţi 8 ore ori sâmbătă, ori duminică, dar fără să fie precizat intervalul orar respectiv, aşa încât în realitate eram consemnaţi 24 ore şi plătiţi 8 ore de consemn.
În prezent, fără să fim consemnaţi, trebuie să răspundem la telefon la orice oră din zi şi din noapte, 7 zile pe săptămână, şi să venim la intervenţii mai grave cu maşinile personale, fără garanţia că se vor aproba Notele de chemare. Chiar dacă se aprobă orele suplimentare, obligaţia (neoficială) de a răspunde la telefon şi de a fi în blocstarturi, asta cine o plăteşte?

Sporul pentru munca prestată sistematic peste program
Conform CCM, acest spor se poate acorda numai la Executiv (unde cred că peste jumătate din personal beneficiază de el). La sucursale, acest spor se dă numai la şoferi şi la asistent manager (secretară).
De ce a acceptat sindicatul această discriminare? Este justificată real de activitatea efectivă? Doar TESA de la Executiv lucrează sistematic peste program? (adică stau acolo la cafele şi se uită pe net până la ora 18, şi iau spor 20-25%)
(întrebare retorică, a acceptat pentru că nu-i pasă de aceste probleme)
În plus este precizat clar "doar personalul de execuţie". Adică şefii de compartiment n-au cum să lucreze suplimentar, sau se consideră că sporul de conducere (mai mic decât cel de lucru suplimentar) acoperă această activitate?

După cum vedeţi, sunt foarte multe lucruri în neregulă, şi eu consideram că sindicatul trebuie să le abordeze în mod sistemic, solicitând modificarea procedurilor şi a prevederilor CCM.
O notificare (reclamaţie) care să rezolve punctual una sau două cazuri particulare de Note de chemare neaprobate, asta este apă de ploaie, nu rezolvă nimic de fapt.

Nu mă aştept de la sindicat să rezolve toate aceste lucruri. Cred că nici nu poate şi nici nu este foarte interesat de aceste probleme, se consideră că TESA au salarii mari, se descurcă ei cumva.
Dar aş vrea să nu ne încurce şi să nu bage beţe-n roate, cu tot felul  de regulamente şi examinări suplimentare (avansări) şi cu tot felul de limitări şi excluderi (desfiinţare ingineri/economişti I şi II, promovarea pe aceste posturi care era o şansă de creştere a salariilor).
După cum am spus, drumul spre iad este pavat cu intenţii bune.

Şi apropo, a apărut noul CCM înregistrat la ITM. Puteţi să-l solicitaţi de la liderii dvs, care îl au.





George T.

  • Vizitator
Re: Inceput de an.
« Răspuns #74 : Ianuarie 20, 2018, 07:06:19 a.m. »
Am si eu o mare nelamurire , CHEMP-ul unde lucrez eu are in componenta :

- priza energetica cu stavila segment la care se intervine 1-2 ori pe schimb pentru curatat gratarele la aductiune;
- bazin compensator de 10.000 m3 , masina curatat gratare la care se intervine 2-3 ori pe schimb , de 2-3 ori pe luna il golim si curatam gratarele la masina de curatat gratare;
- generatorul se afla in munte la 40 m diferenta de nivel fata de camera de comanda ( aproximativ 200 trepte ) si 300 m galerie ;
- transformator TSI 1000 kVA , 20/0,4 kV - alimenteaza / debiteaza energie electrica din LEA 20 kV proprietatea Hidroelectrica ;
- transformator rezerva 20/0,4 kV alimentat din LEA 20 kV proprietatea CEZ ;
- statie 20 kV ;
- 1 electrician pe schimb ;
- nu exista calculator de date .
- facem manevre pe linia 20 kV din care suntem alimentati in cazul aparitiei avariilor sau lucrarilor la separatoarele de sectionare si celelalte de trafo din raza CHEMP-ului;
- facem admiteri la echipe la alte 2 PT care sunt alimentate din LEA 20 kV proprietatea Hidroelectrica aflate in raza CHEMP-ului .

Ne poate spune cineva daca doar "OPERATORI CHEMP" suntem ? incadrati alaturi de soferi si bucatari !

« Ultima Modificare: Ianuarie 20, 2018, 07:53:28 a.m. de George T. »