Mesaje Recente

Pagini: [1] 2 3 ... 10
1
Informari / Re: Inceput de an.
« Ultimul mesaj de Sindicalist Ianuarie 20, 2018, 11:04:17 p.m. »
Domnilor situația este mult mai grava decit va puteți gîndi  ,Hidroelectrica refuza a ne plăti munca noastră ,am ajuns sa ne certăm cu lideri de Sindicat pentru drepturile noastre ,pentru munca noastră . Ce ii împiedică pe domni lideri sa nu deschidă conflictul de muncă motive sunt destule după cum vedem.Ex .: 1- orele suplimentare plătite peste 3 luni motivele fiind cele invocate de domnul Tesa ,nicidecum altele + din aceasta cauza îmi mai este și fracționat concediul de odihna ,obligatoriu ; 2- majorarea sporului de pază cît și retiribuirea și șefului de tura pentru răspunderea avută în plus  ; 3-  cît și plata orelor suplimentare efectuate de Tesa ,începând de la o intervenție de o jumătate de oră ,cele peste 2 ore fiind intervențiile la avari foarte grave deci foarte rare.Aici cei de la Tesa chiar au
foarte mare dreptate .Simplu fapt că te trezești la 2 noaptea și mergi la centrala nu contează că mergi pentru o jumătate de oră sau pentru 2 ore acea noapte este compromisă.
2
Informari / Re: Inceput de an.
« Ultimul mesaj de FANFANNN Ianuarie 20, 2018, 08:56:31 p.m. »
Observații pentru carcotelile Domnului Aurariu :
- Răspunderea ca agent de paza este continua pe toată durata turei , deci meritam cei 50% ;
- De 26 % ne0ati reprezentat dv , restul e maruntis.
3
Informari / Re: Inceput de an.
« Ultimul mesaj de George T. Ianuarie 20, 2018, 07:06:19 a.m. »
Am si eu o mare nelamurire , CHEMP-ul unde lucrez eu are in componenta :

- priza energetica cu stavila segment la care se intervine 1-2 ori pe schimb pentru curatat gratarele la aductiune;
- bazin compensator de 10.000 m3 , masina curatat gratare la care se intervine 2-3 ori pe schimb , de 2-3 ori pe luna il golim si curatam gratarele la masina de curatat gratare;
- generatorul se afla in munte la 40 m diferenta de nivel fata de camera de comanda ( aproximativ 200 trepte ) si 300 m galerie ;
- transformator TSI 1000 kVA , 20/0,4 kV - alimenteaza / debiteaza energie electrica din LEA 20 kV proprietatea Hidroelectrica ;
- transformator rezerva 20/0,4 kV alimentat din LEA 20 kV proprietatea CEZ ;
- statie 20 kV ;
- 1 electrician pe schimb ;
- nu exista calculator de date .
- facem manevre pe linia 20 kV din care suntem alimentati in cazul aparitiei avariilor sau lucrarilor la separatoarele de sectionare si celelalte de trafo din raza CHEMP-ului;
- facem admiteri la echipe la alte 2 PT care sunt alimentate din LEA 20 kV proprietatea Hidroelectrica aflate in raza CHEMP-ului .

Ne poate spune cineva daca doar "OPERATORI CHEMP" suntem ? incadrati alaturi de soferi si bucatari !

4
Informari / Re: Inceput de an.
« Ultimul mesaj de Un TESA Ianuarie 20, 2018, 02:08:22 a.m. »
De acord cu dumneavoastră domnule TESA.
De fapt dumneavoastră plătiți cotizație degeaba, Domnul Aurariu așteaptă si el sa ii faceți cerere în scris , ca deh poate o fi și el director , sa ii sesizați mica dv  problemuța ca va faceți timp sa veniti de acasă din timpul liber si sa munciți pe gratis.
Dar va spun eu ca în scris degeaba ii faceți , ca tot nu rezolva nimic .
Mai bine unitiva cu colegii si toți puneți problema in fata directorului dv.

Am discutat problemele astea de mai multe ori, şi cu directorul, şi cu managerul, toată lumea e de acord că nu este o situaţie normală, dar degeaba, nu se rezolvă nimic. De fapt, problema e simplă, toate procedurile sunt gândite în aşa fel încât orice am face şi oricât s-ar lucra peste program, Hidroelectrica să nu cheltuiască mai nimic pentru plata orelor suplimentare la TESA sau la personalul de zi (care a fost redus şi el la minimum, adică la zero, cred că mai sunt vreo 3-4 muncitori la întreţinere în secţii pe toată Hidroelectrica).
Acelaşi lucru este valabil şi pentru personalul de tură, doar că acolo nu au ce face dacă graficul de tură nu poate fi realizat fără ore suplimentare. De aceea au apărut tot felul de limitări şi restricţii la programarea CO, care trebuie fragmentat şi împrăştiat tot timpul anului astfel încât orele suplimentare să fie reduse la minimum, iar şefii de secţie sau CHE care fac graficul sunt permanent beşteliţi şi atenţionaţi de la Resurse Umane că nu l-au făcut bine, că puteau să reducă şi mai mult orele suplimentare.
Procedura şi formularele Notelor de chemare nu respectă CCM, iar sindicatul nu face nimic:
1. În cazul incidentelor şi avariilor, atunci când Notele de chemare trebuie făcute ulterior prestaţiei, şeful direct trebuie să obţină în prealabil acordul telefonic sau prin email al directoratului. Nimeni nu sună noaptea preşedintele directoratului, iar dacă încearcă să sune, nu răspunde nimeni la telefon. Se obţine acordul telefonic al directorului de sucursală sau al managerului, dar asta nefiind conform procedurii, Notele de chemare pot să nu fie semnate ulterior, pe motiv că nu s-a respectat procedura.
2. Chiar dacă Notele de chemare se fac dinainte, la lucrări programate, aprobarea lor la directorat poate dura uneori săptămâni, aşa încât personalul prestează fără să fie sigur că va avea Notă de chemare.
3. Formularul Notei de chemare nu conţine acordul şi semnătura salariatului.
4. Nota de chemare poate fi aprobată condiţionat de recuperarea orelor suplimentare în 30 zile, caz în care orele suplimentare nu mai pot fi plătite, recuperarea este obligatorie. Dacă persoana respectivă nu are zile fără încărcare în următoarea lună, ca să-şi poată lua recuperarea, ori renunţă la recuperare, ori o ia dar munceşte suplimentar în altă zi, fără Notă de chemare.
5. În cele mai multe cazuri (90%), şefii de secţii, CHE sau compartimente TESA nu se mai complică să facă Note de chemare, procedura fiind aşa de dificilă, renunţă. Asta este de fapt şi scopul în care au fost gândite procedurile de către administraţie.

Sporul de consemn la domiliciu
CCM prevede maxim 16 ore de consemn pe săptămână (cu prelungire la 64 ore doar în cazuri speciale, temporar, cu aprobarea directoratului) şi numai sâmbăta şi duminica, în timpul săptămânii doar în cazuri speciale, temporar.
16 ore maxim pe săptămână înseamnă un spor la salariu de maxim 10%. Pe lângă faptul că n-am auzit ca în vreo sucursală să se dea acest spor de consemn, din experienţa anterioară, când îl aveam, eram consemnaţi 8 ore ori sâmbătă, ori duminică, dar fără să fie precizat intervalul orar respectiv, aşa încât în realitate eram consemnaţi 24 ore şi plătiţi 8 ore de consemn.
În prezent, fără să fim consemnaţi, trebuie să răspundem la telefon la orice oră din zi şi din noapte, 7 zile pe săptămână, şi să venim la intervenţii mai grave cu maşinile personale, fără garanţia că se vor aproba Notele de chemare. Chiar dacă se aprobă orele suplimentare, obligaţia (neoficială) de a răspunde la telefon şi de a fi în blocstarturi, asta cine o plăteşte?

Sporul pentru munca prestată sistematic peste program
Conform CCM, acest spor se poate acorda numai la Executiv (unde cred că peste jumătate din personal beneficiază de el). La sucursale, acest spor se dă numai la şoferi şi la asistent manager (secretară).
De ce a acceptat sindicatul această discriminare? Este justificată real de activitatea efectivă? Doar TESA de la Executiv lucrează sistematic peste program? (adică stau acolo la cafele şi se uită pe net până la ora 18, şi iau spor 20-25%)
(întrebare retorică, a acceptat pentru că nu-i pasă de aceste probleme)
În plus este precizat clar "doar personalul de execuţie". Adică şefii de compartiment n-au cum să lucreze suplimentar, sau se consideră că sporul de conducere (mai mic decât cel de lucru suplimentar) acoperă această activitate?

După cum vedeţi, sunt foarte multe lucruri în neregulă, şi eu consideram că sindicatul trebuie să le abordeze în mod sistemic, solicitând modificarea procedurilor şi a prevederilor CCM.
O notificare (reclamaţie) care să rezolve punctual una sau două cazuri particulare de Note de chemare neaprobate, asta este apă de ploaie, nu rezolvă nimic de fapt.

Nu mă aştept de la sindicat să rezolve toate aceste lucruri. Cred că nici nu poate şi nici nu este foarte interesat de aceste probleme, se consideră că TESA au salarii mari, se descurcă ei cumva.
Dar aş vrea să nu ne încurce şi să nu bage beţe-n roate, cu tot felul  de regulamente şi examinări suplimentare (avansări) şi cu tot felul de limitări şi excluderi (desfiinţare ingineri/economişti I şi II, promovarea pe aceste posturi care era o şansă de creştere a salariilor).
După cum am spus, drumul spre iad este pavat cu intenţii bune.

Şi apropo, a apărut noul CCM înregistrat la ITM. Puteţi să-l solicitaţi de la liderii dvs, care îl au.
5
Informari / Re: Inceput de an.
« Ultimul mesaj de Administrator Ianuarie 20, 2018, 12:25:00 a.m. »
Am uitat ca membrii de sindcat au doar drepturi.
Am uitat ca liderul/liderii de sindicat are/au doar indatoriri.
Am uitat ca eu nu am dreptul sa critic, nu am dreptul sa cer, ci am doar dreptul sa fiu criticat.
Am uitat ca nu am dreptul la opinie.
Sa-mi fie iertata uitarea, odata cu cele patru randuri de mai sus.
Sa-mi fie iertata indrazneala ca-mi spun si pe mai departe opinia.

Punctual, pe problema chemarilor la ore suplimentare, sustin in continuare ca nimeni nu poate fi obligat sa le presteze, daca nu doreste.
Sustin in continuare ca este si o problema de atitudine a salaratilor, nu doar a sindicatului.

Observ remarca potrivit careia problemele au aparut atunci cand sindicatul a cerut plata orelor suplimentare.
Este corecta.
Este corect si faptul ca, la TESA, ani de zile, orele suplmentare mai mult s-au recuperat decat s-au platit.
Ce nu este corect este : se uita ca sindicatul a cerut plata acestor ore la solicitarea salariatilor.
Exploatarea a cerut plata atunci cand orele s-au tot inmultit, fara sa mai fie posibila recuperarea, fiindca norma de om/post a scazut de la 6 la 5.4 s.a.m.d.
Salariatii TESA au cerut plata atunci cand au vazut ca se plateste la exploatare.
Acum, rezulta ca este de vina sindicatul ca a scormonit rahatul : la TESA s-a strans surubul cu aprobarea notelor iar la exploatare s-a strans surubul cu programarea concediilor, fiindca un raport al corpului de control a scos cateva nereguli la suprafata, de prin sucursale.
Toate solicitarile de care spun mai sus au fost vehemente dar verbale, nu pe scris.

Am incercat sa conving fostul directorat cu privire la aprobarea notelor de chemare.
Procedura a fost modificata, intr-adevar, prin decizie (desi, oficial, formularul din procedura postat pe intranet NU este modificat nici pana in ziua de azi).
Cei-care-le-stiau-pe-toate au sustinut ca, atunci cand este nevoie, nici nu se pune problema sa nu se aprobe orele suplimentare.
Practic, a fost greu sa combat cifre care arata ca, fata de anii trecuti, s-au platit mai multe ore, chiar daca este evident ca sumele mai mari rezulta din faptul ca anii trecuti s-au recuperat mai multe, fiindca situatia recuperarilor nu s-a tinut, la vremea respectiva.

De aceea, in situatii care sunt cu dus si intors, asa cum bine spune domnul TESA de asta data, eu prefer ca si salariatii sa-si asume cate ceva.
Cei care vor sa le fie rezolvate problemele trebuie sa inteleaga ca acest lucru nu se "intampla" fara sa-si asume niciun risc.
Ultima remarca a colegului TESA, legata de curaj si de prostie, este relevanta.
Nu o comentez, e dreptul fiecaruia sa-si aprecieze riscul la care se expune.
Dar, cei care gandesc asa, ar trebui sa-si revizuiasca si pretentiile la adresa sindicatului.
Daca vor si le este mai convenabil sa se descurce singuri, sa o faca, dar sa tina seama ca nu toti stiu si pot sa se descurce singuri.
Pentru cei din urma, cei mai multi, este nevoie sa ne batem impreuna, nu separat.
6
Informari / Re: Inceput de an.
« Ultimul mesaj de FANFANNN Ianuarie 19, 2018, 04:44:22 p.m. »
De acord cu dumneavoastră domnule TESA.
De fapt dumneavoastră plătiți cotizație degeaba, Domnul Aurariu așteaptă si el sa ii faceți cerere în scris , ca deh poate o fi și el director , sa ii sesizați mica dv  problemuța ca va faceți timp sa veniti de acasă din timpul liber si sa munciți pe gratis.
Dar va spun eu ca în scris degeaba ii faceți , ca tot nu rezolva nimic .
Mai bine unitiva cu colegii si toți puneți problema in fata directorului dv.
7
Informari / Re: Inceput de an.
« Ultimul mesaj de Un TESA Ianuarie 18, 2018, 11:56:14 a.m. »
M-am uitat acum pe formularul S05.410/F8-V0 oficial, formularul conţine aprobarea directoratului şi NU CONŢINE semnătura de acord al salariatului / salariaţilor.
De fapt nici n-ar avea sens acordul salariatului, de vreme ce formularul se completează de regulă post-factum, după ce orele suplimentare au fost efectuate deja.
Concluzie: formularul nu corespunde prevederilor CCM, nici în privinţa persoanelor care contrasemnează (şi aprobă) formularul, şi nici în ceea ce priveşte obţinerea acordului salariatului.
Deci existau motive pentru o notificare.

De semnat în locul meu nu aveaţi unde să semnaţi pe acest formular.
Lăsaţi deoparte permanentele acuzaţii de complicitate sau de lipsă de curaj.
După atâţia zeci de ani de activitate în firma asta, cred că suntem capabili să apreciem singuri când e vorba de curaj şi care este limita la care curajul se transformă în prostie, iar eventualele beneficii ale unui conflict deschis presupun costuri/dezavantaje mult mai mari ulterioare.

8
Informari / Re: Inceput de an.
« Ultimul mesaj de Un TESA Ianuarie 18, 2018, 11:06:31 a.m. »
Notele de chemare se semneaza de seful locului de munca si se contrasemneaza de seful ierarhic superior (manager de departament, in cazul dvs.).
Decizia de plata se semneaza de Directorat, ca orice plata, nu doar a orelor suplimentare.
Nu confundati lucrurile.
Nu confund nimic. Formularul S05.410/F8-V0 "Notă de chemare la ore suplimentare", conform unei decizii interne a conducerii, are la secţiunea superioară "APROBAT" cei trei membri ai directoratului. Managerul şi şeful de compartiment semnează jos, la "Vizat".
Deci fără semnătura directoratului nu există notă de chemare şi nici ore suplimentare trecute în pontaj.
Nu e vorba de plată, ci de aprobarea notei de chemare care permite trecerea orelor în pontaj.

Asta doream să facă sindicatul: să convingă administraţia că acest lucru este anormal, şi îngreunează foarte mult aprobarea acestor note de chemare, şi să revină asupra acelei decizii, astfel încât să fie suficientă aprobarea managerului sau a directorului de sucursală, după caz, pentru a putea introduce în pontaj orele respective.
Dar cu toţii ştim că asta a fost de fapt scopul acestei decizii: să îngreuneze cât mai mult aprobarea notelor de chemare, aşa încât ele să fie folosite cât mai rar, numai pentru situaţii speciale şi incidente foarte grave, aşa încât compania să nu cheltuie prea mult cu plata acestor ore.

De fapt, problema a apărut atunci când s-a insistat pe plata efectivă a orelor suplimentare nerecuperate în termenul prevăzut. Din acel moment s-a introdus această procedură complicată, pentru a limita sumele plătite pentru aceste activităţi.
Înainte, când aceste ore nu se plăteau (la TESA), nu era nevoie să aprobe directoratul orele respective, pentru că ele se recuperau şi atât. Asta nu deranja pe nimeni.
Rezultatul final al acestei îmbunătăţiri: s-a limitat drastic volumul orelor suplimentare aprobate, adică nici nu se plătesc, nici nu se pot recupera, decât în cazuri speciale atunci când poţi să-ţi permiţi să trimiţi directoratului la semnat aceste solicitări, şi dacă se aprobă.
9
Discutii si opinii / Re: Cand vedem CCM-ul?
« Ultimul mesaj de electrician suparat Ianuarie 18, 2018, 10:02:11 a.m. »
Am o intrebare:primim sau nu vouchere de vacanta?
10
Discutii si opinii / Re: Cand vedem CCM-ul?
« Ultimul mesaj de Administrator Ianuarie 18, 2018, 01:36:00 a.m. »
CCM-ul, sper ca pana la sfarsitul saptamanii sa vina de la ITM.
Nu ai ce sa le spui, fiindca termenul legal este de 30 de zile iar situatia de acum este speciala, in final de decembrie mai toate societatile si-au aditionat CCM-urile pe aplicarea codului fiscal.
Regulamentul - mai dureaza.
Pagini: [1] 2 3 ... 10