Autor Subiect: Cine poate oase roade, cine nu......  (Citit de 2466 ori)

Offline Ardelean

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 40
    • Vezi Profilul

Offline robu

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 153
    • Vezi Profilul
Re: Cine poate oase roade, cine nu......
« Răspuns #1 : Mai 26, 2021, 10:41:55 p.m. »
6000 de lei salariu mediu pe firma?
9 la suta majorare salariala de la sfarsitul anului?
Din afara pare o societate foarte atractiva.
Parca m-as angaja la o asa firma!
Ups,nu pot pt.ca deja lucrez in ea.
Ce sa vezi,din inauntru cifrele parca nu mai au aceiasi rezonanta.
Salariului meu ii mai trebuiesc vreo 2000 de lei pana la media pe He.
Ma gandesc unde ar putea fi diferentele dintre salariile reale ale muncitorilor si media calculata.
Nu departe,la sefii ierarhici directi si la cei de deasupra lor.
Si asta datorita sistemului de salarizare Mercer,o metoda ipocrita care cica promoveaza performanta si o rasplateste.
Dar nu in mod egal.
La cei de jos,banuiti a avea aspiratii simple,nevoile financiare

Offline robu

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 153
    • Vezi Profilul
Re: Cine poate oase roade, cine nu......
« Răspuns #2 : Mai 27, 2021, 05:08:11 a.m. »
Din motive independente de mine mesajul de dinainte s-a postat incomplet.Am incercat de cateva ori sa-l sterg pt.a-l reface.Nu am reusit.
Nu sunt paranoic sa cred ca e vorba de o conspiratie de vreun fel.Inca.
O fi oboseala,ora tarzie poate.
O sa merg mai departe ,pentru a-mi continua si completa idea.
La cei de jos banuiti de a avea aspiratii simple,nevoilor financiare ale acestora li se vor raspunde cu avansari de maxim 5 la suta,o singura data si cateva procente anuale,acoperitoare de inflatie,si asta daca vor fi bani prevazuti in buget.
Daca ai noroc si ocupi un loc superior in organigrama poti incasa lunar si de 2,3 ori salariul subordonatului tau.
Ca sa nu vorbim de sansa anuala de a avansa.
Inteleg si accept ca raspunderea unei conduceri si calitatea unor studii superioare trenbuiesc retribuite adecvat,dar nu se poate desconsidera atat de tare categoria de personal care realizeaza efectiv produsul de baza din portofoliul firmei.
Filisofia Mercer se bazeaza pe performanta. Nu e un lucru rau.
Dar ce ar trebui sa faca cei din productie ca sa mareasca performanta instalatiilor realizate la un randament fix de catre proiectant?
Sa care apa inapoi in amonte? Sa invarta turbina cu mana? Sa stinga becurile?Sa aduca curent de acasa?
Nu cred ca se poate.
O mai buna organizare si o implicare adevarata in rezolvarea problemei personalului insuficient si atins de boli profesionale ar putea aduce un plus de eficienta in activitate.

Offline jorj

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 120
    • Vezi Profilul
Re: Cine poate oase roade, cine nu......
« Răspuns #3 : Mai 27, 2021, 01:02:25 p.m. »
Bună ziua.
Văzând suma uriașă declarată de HE ca si  salariu mediu net al lucrătorilor, am avut impresia că m-am pricopsit la bătrânețe. Cu multi ani de vechime in spate, cu o pregătire tehnică peste medie, ar trebui să fac parte din fericita categorie profesională care câstigă lunar suma de 6.534 de lei. Aşa-i că visez frumos?
Noroc de sporul de vechime si sporul de fidelitate. Fără ele as câstiga puțin peste 2000 de lei, net. Realitatea curată. Ca sa vezi....!

Offline LEGEAluiOHM

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 43
    • Vezi Profilul
Re: Cine poate oase roade, cine nu......
« Răspuns #4 : Mai 29, 2021, 10:46:53 a.m. »
Buna ziua.Pina la urma la ce se referă articolul din Ziarul Financiar,avind in vedere faptul ca domnul Aurariu,precizase anterior ca nu e negociata nici o mărire salarială după data de 01.07.2021?Cei care vor fi avansați sa beneficieze de o asemenea mărire,incit media salarului net pentru fiecare lucrător din cadrul firmei sa crească cu procentul precizat in articol???Poate cineva lămuri situația?

Offline robu

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 153
    • Vezi Profilul
Re: Cine poate oase roade, cine nu......
« Răspuns #5 : Mai 31, 2021, 11:41:11 p.m. »
Așteptând lumina care nu mai vine...
Am fost reținut cu comentariile pentru ca persoana cea mai avizata sa vina cu lamuririle pentru domnul coleg.
Se poate sa fie prea ocupata, dacă nici în acest weekend prelungit nu s-a putut apleca asupra știrii din,, Ziarul financiar ".
Eu personal nu agreez și nu rezonez cu cele spuse în acest articol. Mi se pare ca,, folosește" cam prea mult fond de ten.
Dacă nu as cunoaste situația reala din interior aceste afirmații bombastice le-aș fi luat de bune.
În absenta unor,, dezvăluiri" revelatoare tot varianta mea rămâne în picioare:valoarea de 6000 net /angajat o dau salariile enorme(nu ma feresc de acest cuvânt) ale celor cu funcții de conducere față de executanți de jos.
Articolul preia datele trimise de He care afirma ca salariile au crescut în 2020 fata de 2019 cu aproape 15%.
Simt ca memoria îmi joaca feste, dar parca măririle au totalizat ceva mai puțin.
În fine.
Majorarea de 9%  de anul acesta.
Cu modul sau de acordare nu sunt de acord. Dacă la unii amarasteni mărirea va reprezenta cel mult valoarea a doua cauciucuri resapate, pentru cei mai apreciați poate ajunge și chiar depăși valoarea unui voucher de vacanta.
Si mai e ceva.
Se poate considera ca fiind o previziune a ceea ce vor da la negocierile pt.noul CCM?
Asta nu e cumva ca o antepronuntare a unui judecător înainte de judecarea unui proces?
Duce în derizoriu toată frasuiala de dinainte și de după negocieri.
Dacă ar fi posibil as invita pe cei de la ZF sa împartă fluturașii noștri de lichidare și atunci ar putea avea o cruda revelație.

Offline robu

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 153
    • Vezi Profilul
Re: Cine poate oase roade, cine nu......muri
« Răspuns #6 : Iunie 02, 2021, 03:26:45 p.m. »
As recomanda cu staruinta onorabililor ziaristi de la ZF,pentru a completa actul jurnalistic, sa ceara din partea He un rezumat financiar al perioadei de insolventa.
Nu cred ca ar fi un lucru deplasat sau lipsit de importanta prezentarea onesta a evenimentelor petrecute in acea epoca pentru ca situatia actuala de inechitate salariala isi are originea in acele vremuri.
Trebuie precizate mai intai,in virtutea onestitatii,conditiile financiare in care se afla He la acea data,starea de crunta capuseala in care o bagasera rand pe rand directorii pusi politic.
Nu am tinut socoteala dar majoritatea au obtinut dosare penale.
Contrastand cu starea de vas in deriva societatea era in stare sa ofere bilete de tratament subventionat,prima de vacanta=cu salariul cuvenit,participare la cursuri de pregatire profesionala,o contributie anuala de 400 de€ pe angajat,plus celelalte drepturi ce cu greu ne-au mai ramas.
Daca are vreo importanta,eu l-am retinut ca director pe domnul Agliceru care printre alte calitati a avut si cea de lider zonal sindical.
Declansandu-se insolventa se produc o serie de evenimente care vor pune la incercare coeziunea colectivului,a miscarii sindicale si vor schimba pentru totdeauna atitudinea administratiei vis-a-vis de politica salariala,in general,si de apreciere discriminatorie a contributiei personalului executant fata de cel de conducere.
S-ar putea spune ca in vremuri de razboi si insolventa sunt permise orice.
A venit Borza(continui sa-i scriu numele cu litera mare pentru a nu se confunda cu vreo lighioana),a taiat din investitiii,din bani de mentenanta si materiale de stricta necesitate,a concediat abuziv femei gravide si personal cel putin util,conform organigramei de atunci.
Si nu erau aberatii sau mofturi.
Aberatiile personajului puternic sustinut politic au curs puhoi incat,printre altele, acorda burse de excelenta unor fii si fice ale unor cozi de topor promovate in functii de conducere a caror prime ,,masuri organizatorice" au fost sanctionarea fostilor colegi.
Intr-o atmosfera de Comuna din Paris s-au promovat cadre noi din randul celor dornici sa-i pupe mana stapanului,dispusi la orice care sa le asigure siguranta postului.
S-a meritat caci stapanul a fost darnic.Se zvonea la acea data ca s-au incasat prime record in istoria He de pana atunci.
Zvonurile se pot confirma sau nu caci arhivele contabile trebuie sa contina numele persoanelor beneficiare,motivul indreptatit cat cuantumul sumelor acordate.
Oricat de tulburi sa fi fost acele timpuri,o umbra de legalitate tot trebuia pastrata,mai ales ca diriguitorul era cica din cei care aveau tangenta legea.
Si asa a incasat satrapul fanariot timp de patru ani 50 de mii de euro lunar,iar la incheierea bilantului contabil  anual i se decerna pe tavita aurita,ca semn de corecta apreciere a salei uluitoare si magistrale performante manageriale inca 2,2 milioane,tot de euro.
Acum daca el din banutii acestia jefuiti de la noi impartea,conform intelegerilor preliminare,si la stanga si la dreapta era alta problema.
Spectacolul gretos se desfasura in aplauzele de congres ale augustei AGA,care nu mai prididea cu laudele.
N-a contat ca s-au deschis sute de procese in instanta care reclamau abuzurile administratorului judiciar,procese care toate s-au pierdut,cum era si firesc,de catre He ,obligata la daune,iar nebunul care a comis abuzurile si-a vazut mai apoi linustit de parlamentarisme.
In creuzetul acelor vremi s-au croit niste caractere ale unor oameni aflati in puncte de forta azi.
Ce si-or fi zis atunci cand au ramas fara carmaci la incheerea insolventei?
Ce s-a putut pana acum se va putea face si de acum in colo.
Cu experienta supravietuirii sub Borza si copiindu-i cumva atitudinea-i dispretuitoare au cautat o metoda de stare normala si nu de insolventa,care sa le usureze
Nu stiu sa fac o comparatie calitativ economica intre sistemul de salarizare de dinainte de Mercer si cel actual,dar o simt in buzunarul propriu
Sub pretextul insolventei s-a montat definitiv un calus definitiv dar comod in gura sindicatului care mai nou poate afla din ziare care e tinta sa maxima de atins la viitoarele negocieri.
Decidentii cei aprigi ai He proaspat deparazitata au dat ochii roata si gasira un sistem aproape piramidal de a (ne)socoti munca angajatilor dintr-o firma cu capital majoritar de stat.
Cuvinte ca ,,performanta,eficienta,devoltare durabila si alte cateva au fost introdu-se intr-o presa de tip capitalist fara urme de umanitate si au scos esenta culturii capitalului modern:la cei multi de jos, saraci cu duhul le dam cat vrem noi,atat cat oala sa nu dea in foc,iar celor asemeni noua,elita, cat de mult permit raportarile de recorduri istorice.
Asa stau de fapt lucrurile in mult laudata si luminata perla a economiei si energeticii romanesti.
Cum s-au gandit gresit baietii destepti ca incheind contracte cu He le vor derula linustiti pe pe viata,tot asa si actuala conducere va simti ca ograda sa plina de ,,dobitoace" careia candva ca sa o sperie ii arunca vorba ,,la poarta sunt o suta ca voi" se va imputina,pana la golire.
Se apropie un val mare de pensionare a celor cu care a inceput activitatea cu mare pondere in sistemul energetic.
Generatia tanara are alte obiective si prioritati.
Chiar si standarde.
Asa ca mare grija sa aiba lupii tineri de la varf la ceilalti lupi tineri.
Am plecat de la un articol al unui ziar caruia ii place sa scrie despre reusite autohtone si sa faca poze cu oameni puternici
Acestea idei de succes au tot timpul in spatele lor costuri umane,care pentru perpetuarea si mentinerea nivelului de performanta nu ar trebui neglijate sau minimizate.

Offline robu

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 153
    • Vezi Profilul
Re: Cine poate oase roade, cine nu......
« Răspuns #7 : Iunie 03, 2021, 07:47:41 a.m. »
Pentru cei ce se intreaba:,,Ce-i cu acest remember? Care e rostul lui? Ce a vrut sa spuna asta?
In primul rand, celor care se bazeaza pe memoria scurta a maselor le-am aratat ca unii o au inca intacta.
In al doilea rand,celor care au pierdut legatura cu realitatea le spun ca orgoliul lor nemasurat i-a impins sus spre culmi iluzorii.
In al treilea rand,celor fara de speranta si ramasi debusolati le spun ca schimbarile mult asteptate trebuie sa inceapa de la ei mai intai.

Offline jorj

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 120
    • Vezi Profilul
Re: Cine poate oase roade, cine nu......
« Răspuns #8 : Iunie 03, 2021, 08:29:25 a.m. »
Bravo dle coleg.
Sunteti unul dintre putinii oameni care văd clar lucrurile! Adaug la cele spuse de dvs, ore suplimentare de muncă până la epuizare, nerecunoasterea bolilor profesionale, drepturi ale salariatilor tăiate abuziv, lipsa dotarilor, birocratie uriasă, echipamente de productie vechi, atitudine dictatorială a sefilor, lipsa implicarii organizatiilor sindicale in problemele oamenilor....samd!