Afişare Mesaje

Aici puteţi vedea mesajele acestui utilizator. Sunt afişate doar mesajele făcute în secţiuni în care aveţi acces.


Mesaje - Ng

Pagini: [1]
1
Discutii si opinii / Re: Prime si cresteri salariale
« : Decembrie 30, 2018, 01:23:16 p.m. »
Referitor la povestea recenta a negocierilor privind examinarea pentru avansare:
Regulamentul de avansare prevede la art.4 cronologia evenimentelor examinarii, iar la pct.d) prevede ca diseminarea bibliografiei in teritoriu se face DUPA centralizarea cererilor de avansare, candidatii avand la dispozitie 20 de zile de pregatire. Probleme: 1) Administratia are posibilitatea sa schimbe regulile in timpul jocului stabilind complexitatea bibliografiei functie de numarul inscrisilor. 2) Timpul de 20 de zile alocat pentru parcurgerea bibliografiei, chiar respectat, este total insuficient si in viitor. Descrierea domnului Aurariu „Nebunia a inceput odata cu inscrierile, cand toata lumea a dat buluc : peste 1000 la exploatare, peste 500 la TESA. (si in continuare)” ar putea sa confirme cele 2 probleme. Aplicarea regulamentului in forma actuala creaza o situatie care nu difera in principiu de cea in care salariatul este la cheremul sefului direct, adica scapam cumva de moralitatea sefului direct care are impact izolat si depindem de cea a administratiei cu impact general. Da, sunt semnalate abuzuri pe alocuri sau chiar pe zone. Suntem nemultumiti pe buna dreptate si apelam la interventia administratiei. Aceasta ne pune la dispozitie examenul, ca metoda mai obiectiva. OK, doar ca din felul cum o face intrevedem un abuz si mai mare din care s-ar putea sa iesim mult mai sifonati.

2
Discutii si opinii / Re: Prime si cresteri salariale
« : Decembrie 30, 2018, 01:20:46 p.m. »
Dragi colegi, La multi ani!
O parte dintre colegii muncitori din exploatare considera ca este cam mare diferenta de salarizare dintre ei si sefii de centrale care se afla pe nivelul imediat superior.  Nemultumirea este accentuata de faptul ca acesti sefi au primit salarizarea din pix, prin aplicarea mercer, fiind situati pe banda lor peste mediana, in timp ce muncitorii, tot din pix, sunt plasati pe banda lor, sub mediana, desi dupa acelasi mercer trebuiau si ei plasati peste mediana. Astfel, desi regulamentul de avansare suna bine, sansele de a ajunge sus pe banda, chiar a celor merituosi, sunt practic anulate de pasii marunti propusi prin examenele anuale de avansare, iar pensia multora bate la usa.
In mod firesc, pentru aceeasi munca, salariatii vor salarii mai mari iar administratia vrea profit mai mare. Metodele folosite pentru armonizarea intereselor opuse nu sunt perfecte, cum nici cele pentru distribuirea resurselor limitate intre salariati. Astfel, metoda negociata pentru avansarea de acum a pus pe muncitori la cheremul subiectivismului uneori exagerat al sefilor de centrala. In orice grup uman cineva se evidentiaza cumva in mod natural in ochii sefului si va avea prioritate la privilegii in fiecare an. Ca sa limitam aceste preferinte subiective ne indreptam catre metoda examinarii de la centru care sa fie ordonata peste capul sefilor directi. Aceasta este o metoda ceva mai obiectiva doar ca din experienta Trofeului se vede ca, in general, aceiasi oameni se inscriu la faza de masa si cam aceiasi oameni acced la fazele superioare, pe sucursale si nationala. Tradus inseamna ca in fiecare an vor lua notele maxime cam aceiasi oameni.
In ambele metode, la procentul de avansare 1/10, majoritatea covarsitoare a muncitorilor este condamnata sa iasa la pensie pe salariul de acum. Si asta nu neaparat din rea vointa sau din lene ci din firescul lucrurilor. Indiferent ce criteriu s-ar alege, cineva va corespunde cel mai bine acelui criteriu, va iesi in evidenta si va deveni copacul care va tine in umbra lui pe toti ceilalti.
Adevarul din toate locurile de munca este ca lucrurile functioneaza datorita concursului de capacitati, talente, abilitati ale salariatilor cand efectiv lucreaza in echipa. Cele mai multe din acestea nu pot fi evaluate prin teste grila. Cei mai multi oameni valorosi pe care am avut onoarea sa-i cunosc, desi sunt evaluati de sef cu FB, nu vor lua nota maxima la examen si asta se va traduce ca nu merita.

3
Discutii si opinii / Re: trofeul energeticianului
« : Iulie 23, 2018, 10:33:38 p.m. »
Se povesteste ca un director de scoala a facut o inspectie la una din clasele primare. Cand a intrat a intrebat: Cine este cel mai bun din clasa? O fetita le-a luat-o inainte tuturor intreband: Bun la ce?

Suntem diferiti, din fericire, si in echipa asiguram toate activitatile de exploatare si de intretinere necesare in centrale. Fiecare este bun la ceva. Trofeul, prin natura lui, se adreseaza unei anumite categorii de personal. A participa sau nu la acest concurs este mai degraba o problema de alegere si nu de putinta. De aceea este nepotrivit a se face judecati de valoare. Cat priveste miile de pagini de bibliografie este o vorba: ”In fiecare zi citesti ceva - conteaza ce.”

Si, da, ne-am intors de la Felix, ne-au imbratisat colegii, am pus trofeele-n vitrina, am imbracat aceleasi salopete si suntem mai departe aceeasi oameni normali, simpli, cum ne stim.

Pagini: [1]