Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

AVAS vrea să supună aprobării Guvernului proiectul privind compania energetică,săptămâna viitoare

iulie 27, 2008
By
AVAS vrea să supună aprobării Guvernului proiectul privind compania energetică,săptămâna viitoare

AVAS şi-a propus să supună aprobării Guvernului, în şedinţa de săptămâna viitoare, proiectul de HG privind Compania Naţională Energetică, pentru a începe de urgenţă procedura de formare a acesteia, potrivit unui comunicat transmis duminică de către instituţie.

Potrivit comunicatului, conducerea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) s-a întâlnit joi, 24 iulie, cu reprezentanţii Federaţiei Patronale Energetice, care susţin formarea Companiei Naţionale Energetice, iar preşedintele Federaţiei, prof.dr.ing. Ioan Dan Gheorghiu, a susţinut grăbirea formării Companiei Naţionale Energetice – CNE, ca o soluţie viabilă pentru consolidarea competitivităţii sectorului energetic, în contextul dezvoltării permanente a pieţii din domeniu.

Reprezentanţii AVAS au prezentat, în cadrul întâlnirii, atât motivaţia cât şi avantajele formării CNE, subliniind faptul că noua structură corespunde tendinţelor europene în domeniu, de fuziune pe verticală a companiilor energetice, de la exploatarea materiei prime şi producţia energiei electrice până la furnizare şi distribuţia ei.

Potrivit studiilor comandate de AVAS, principalele avantaje pentru România ale formării CNE sunt printre altele crearea unei companii de stat de anvergură regională care va acţiona ca o contrapondere la lipsa de competitivitate remarcată între companiile private din domeniul energetic, în special în sectorul de furnizare şi distribuţie; un control mult mai bun al costurilor, rezultat din avantajele integrării pe vertical, dar şi creşterea procentului de tranzacţionare pe OPCOM – operatorul pieţei de energie electrică din România – la circa 30% (o creşterea cu circa 7 / 8 procente).

În plus, potrivit AVAS, prin formarea Companiei Naţionale Energetice, se va realiza şi un rating de companie ridicat, ce va permite contractarea de credite în condiţii avantajoase pentru retehnologizare şi investiţii green-field.

„Compania energetică naţională va juca un rol important în politica energetică europenă”, declara în luna iunie, la Bruxelles premierul Tăriceanu Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit unui proiect iniţiat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) Electrica va prelua acţiunile complexurilor energetice Rovinari, Turceni şi Hidroelectrica, acesta din urmă trecând din portofoliul MEF în cel al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în scopul constituirii companiei energetice naţionale.

Strategia energetică a României, aprobată la începutul lunii septembrie, prevede înfiinţarea unei companii energetice naţionale, care să cuprindă producători de energie şi societăţile de distribuţie rămase în proprietatea statului.

Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, critica, la sfârşitul anului trecut, intenţia autorităţilor române de a infiinţa o companie energetică integrată, afirmând că nu a fost inştiinţat de acest proiect, care, spunea el, ar putea crea „un monstru”.

27 iulie 2008 21:29reporter Marian Craciuneditor Lidia Truica