Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

Atentie, cad „baieti destepti”! Care sunt costurile acestei „operatiuni speciale”?

iulie 21, 2012
By

Articol preluat de pe finantistii.ro

Daca ar fi sa dam un exemplu justificativ al zicalei „la situatii speciale, masuri speciale”, acela este Hidroelectrica. A ramas in memoria colectiva prin intrarea in insolventa ca singura solutie pentru denuntarea contractelor cu „baietii destepti”, 10 la numar. Acum au ramas doar cinci contracte – cel cu EuroPEC, unul dintre cele mai nesemnificative, a fost denuntat primul.

Azi a fost randul a doua contracte incheiate cu firma EFT si doua cu Alpiq. Poate va aduceti aminte ce firme au stat la baza Alpiq si cine le patrona – Bogdan Buzaianu, finul lui Dan Ioan Popescu, ex-ministrul Economiei din Cabinetul Nastase.

Si destepti, si refractari

Nu se cunoaste foarte clar motivul juridic al rezilierii, poate doar ca respectivii „baieti” nu si-au onorat obligatiile. De exemplu, gurile rele spun ca EuroPEC a putut fi data la o parte doar pe motiv ca intrase in insolventa.

Daca este sa-l citam chiar pe Daniel Chitoiu, ministrul Economiei, „cu doua exceptii, toti („baietii destepti” – n.red) au avut o pozitie refractara, nu au achiesat la noile conditii de negociere, adica pretul de vanzare sa fie cel de pe piata concurentiala. Nu au fost de acord nici cu reducerea cantitatilor”.

Cam acestea ar fi rezultatele oficiale ale intrarii Hidroelectrica in insolventa – 5 contracte desfiintate, pana acum. Care sunt insa aspectele tinute departe de ochii publicului? Exista oare costuri ascunse ale acestui proces, asa cum lasa sa se inteleaga in ultima vreme?

Sute de milioane de euro in voia sortii

Trebuie sa spunem din start ca nimeni nu vrea sa conteste utilitatea desfiintarii afacerilor preferentiale cu statul. Este o practica aberanta rezultata direct din „capitalismul de casino”, asta ca sa plagiem si noi pe cineva, mai exact „Vocea Rusiei”. Totusi, parca ar fi necesara o transparenta mai extinsa in acest proces, astfel incat sa fie eliminate suspiciunile. Asadar…

Unul dintre cele mai importante costuri este legat de scaderea solvabilitatii sectorului energetic national. Intrarea Hidroelectrica in insolventa a ridicat cu mult costurile unei eventuale finantari a companiilor de stat din acest domeniu. Dar despre asta s-a scris suficient. S-au facut si evaluari neoficiale, in sensul ca tara noastra ar putea fi privata de finantari externe cuprinse intre 500 si 1.000 milioane euro, numai in energie.

Dar ce ne facem insa daca „baietii destepti” dau statul roman in judecata? Stim ca, in majoritatea cazurilor, s-au cesionat bancilor contractele incheiate cu Hidroelectrica. In momentul rezilierii, bancile „vizate” se vor indrepta asupra companiilor pentru a-si recupera banii. Ce vor gasi acolo? Ceva birouri, scaune si, cu putin noroc, cateva calculatoare ori masini. O firma (desteapta) care deruleaza afaceri in energie nu are active spectaculoase. Daca insa vor trebui acoperite sume de pana la 80 milioane de euro? Vor accepta cu seninatate institutiile de credit acest tip de paguba? Greu de crezut.

Pe de alta parte, exista analize oficiale in care se estimeaza ca statul roman poate plati „baietilor destepti” despagubiri cuprinse intre 150 si 250 milioane de euro. Un calcul destul de probabil daca mai avem in vedere si casele de avocatura de top implicate in aceasta „operatiune”.

Merita efortul?

In consecinta, ne putem pune o intrebare corecta: merita acest efort? Daca statul roman a avut prezenta de spirit sa analizeze aceasta chestiune din toate punctele de vedere, daca sumele castigate la buget, pe termen lung, sunt cu mult mai mari decat cele pe care le vom pierde pe termen scurt si mediu, atunci clar, merita.

Retine atentia calculul facut de Ministerul Economiei din care reiese ca prejudiciul provocat de „baietii destepti” este de 1,2 miliarde de euro. Sa intelegem ca de acum incolo Hidroelectrica va aduce si mai multe venituri in vistieria statului?

Daca insa, pe ansamblu, vom avea si mai multe pierderi, atunci este de asteptat ca locul unor baieti destepti sa fi fost luat de unii mult mai inteligenti. O simpla schimbare de generatii… Iar de platit, tot „turcul” va plati.

P.S. Sa nu uitam un lucru important: daca exista un prejudiciu la bugetul de stat, exista si inculpati? Incepand cu individul care a inventat acest gen de afacere si terminand cu acela care l-a perfectionat…