Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

24.12.2013 – Negocieri CCM : punct si de la capat.

decembrie 24, 2013
By

Dupa cum stiti de saptamana trecuta, dupa super oferta din data de 18.12.13 facuta de Borza a urmat o zi de taiat panglica la Sibiu si apoi ziua de vineri, data ca ultimatum pt finalizare negocieri.

In pauza de joi s-au facut din nou sondaje de opinie in randul salariatilor, cerand sa se spuna DA sau NU ofertei. Unii lideri, cei mai apropiati de Bucuresti, au dat o tura prin centrale iar ceilalti si-au folosit telefoanele din dotare.  Vineri dimineata, surpriza-mare-surpriza : majoritatea salaritilor a spus NU. Ne-am deplasat la sediul Hidroelectrica, am intrat in sala, am asteptat sa vina si administratia. Desi era clar ca toate sucursalele (am dubii la una singura, nu stiu ce raspunsuri s-au primit de la oameni) au spus NU semnati, nu a mai fost o discutie oficiala in cadrul Biroului Executiv, consemnata in vreun proces verbal, din care sa reiasa pozitia majoritatii salariatilor exprimata prin vocea liderilor. Timp ar fi fost, administratia a intarziat aproape o ora. Bineinteles, s-a rostit si intrebarea : cand s-a mai pomenit sa intreb de fiecare data pentru orice pe toata lumea, eu de ce mai sunt lider daca nu pot sa iau o decizie, daca nu pot sa negociez nimic  ? Raspunsul meu  fost simplu : in ultimii 10 ani, de cand particip la negocieri, NICIODATA NU AM NEGOCIAT IN JOS (exceptie perioada fortei majore, cand am redus / suspendat unele drepturi, printre care diurna si indemnizatia conducere) ! De fiecare data am negociat si am obtinut ceva in plus, prin urmare nu era nevoie de un mandat expres, pe cand acum am avut un mandat clar si expres. Mandat pe care l-am incalcat.

Prin urmare, subsemnatul a depus la presedintele comisiei din partea salariatilor punctul de vedere anexat aici, conform regulamentului de negociere semnat in prima zi (care spune ca nu se pot mentiona puncte de vedere separate pe procesele verbale de negociere, dar fiecare membru al comisiei poate depune pct de vedere la presedintele partii sale, urmand sa-si insuseasca punctul de vedere rezultat din negociere). Faptul ca nu voi semna acest CCM daca va contine prevederi sub mandatul dat de salariati il comunicasem domnului Constantinescu inca din seara zilei de 17.12.13 si ulterior altor 5 colegi.

De ce am mentionat ca nu voi semna CCM-ul : fiindca la inceputul negocierilor am hotarat ca vom semna acest document TOTI LIDERII. Mandatul pus pe masa in prima zi de negociere precizeaza ca ” Se mandateaza membrii Biroului Executiv al Sindicatului Hidroelectrica Hidrosind sa negocieze si sa semneze un Act Aditional de prelungire a CCM / 2006 al Hidroelectrica SA, asa cum a fost acesta modificat si prelungit prin actele aditionale de la 1 la 16. ” Fiindca ulterior am ajuns sa negociem CCM nou, mandatul trebuia adaptat. Ceea ce s-a si intamplat, numai ca s-a modificat si „cine semneaza” : in final a fost mandatat doar Presedintele Sindicatului sa semneze. Aceasta hotarare s-a semnat in viteza doar de catre o parte a celor prezenti in sala in data de 20.12.13, parte insemnand majoritatea, in timp ce se discuta deja pe articole. Precedente pentru semnarea de catre toti membrii echipei de negociere exista suficiente, verificati CCM-urile de prin 2002, 2003, 2004, parca si 2005. Doar ca asta ar fi insemnat pe de o parte asumarea raspunderii de catre toti liderii iar, pe de alta, o posibila blocare …

Toate astea s-au intamplat dupa ce discutiile deja incepusera, cand era clar ca vom accepta propunerea lui Borza si ne chinuiam sa mai scoatem cate ceva in plus. Ceva care  fost nesemnificativ. S-a terminat discutia, in asteptarea tiparirii procesului verbal Borza a plecat sa anunte triumfator la presa ca le-a mai tras-o inca o data la sindicalisti. El a iesit din Hidroelectrica cu inca o minciuna gogonata (cea cu reducerea cheltuielilor cu personalul cu 23 milioane euro), noi am ramas cu o rusine imensa. Cei care avem obraz.

Sambata dimineata : am verificat exemplarul final de CCM, cei putini care am mai ramas in Bucuresti. L-a semnat Presedintele nostru, urma sa vina si Directoratul sa-l semneze si apoi sa-l depuna la Consiliul de Supraveghere spre avizare. Nu stiu daca a fost trimis la avizare cu semnatura Directoratului sau doar ca document de discutie.

Astazi am primit convocatorul anexat, prin care suntem instiintati ca CCM 2014  fost avizat, cu exceptia art. 4.2 alin(5) si suntem chemati la Bucuresti pt data de 27.12.13. Art. cu pricina spune asa :

(5)Pe perioada  de valabilitate a prezentului CCM angajarea unor noi salariati pe posturile vacante va avea un caracter exceptional, Administratia urmand sa solicite acordul Sindicatului Hidroelectrica Hidrosind  si structurilor sale teritoriale pentru fiecare angajare in parte

Nu voi face aceasta deplasare, pentru mine si pentru cel putin inca 5 colegi (aceiasi) negocierile fiind incheiate. Am inaintat celor in drept adresa anexata, sper sa ni se alature si alti colegi. Poate parea o copilarie ca tinem de acest articol, angajrea fiind in mod normal atributul administratiei. Numai ca acest alineat, formulat chiar de Borza, a aparut in urma discutiilor aprinse legate de angajarile la care toti ne asteptam ca vor urma, in binecunoscutul stil autohton, dupa ce tocmai am concediat peste 600 oameni. Rezultatul negocierilor este asumat de un Presedinte al comisiei din partea administratiei pe care noi am cerut repetatat sa nu-l mai vedem la masa, iar proprietarul Hidroelectrica, prin AGA si prin CS, a insistat sa-l mandateze sa finalizeze negocierile, ceea ce s-a si intamplat. Prin urmare, sa-si asume fiecare si partile bune si pe cele rele. Iar daca vor sa renuntam la acest articol, sa pluseze … o indexare de 15% s-ar putea sa ma satisfaca chiar si pe mine.

Ca o observatie finala : acest lucru se intampla tocmai fiindca ne-am comportat jalnic in timpul negocierilor. O atitudine ferma si hotarata din partea tuturor nu ar fi permis administratiei sa ne joace in acest fel. Cum spuneam in mesajul anterior, ne meritam soarta. Asta nu inseamna ca trebuie sa ma impac si eu cu ce hotarasc altii pentru mine.

Sarbatori linistite sa aveti, la munca si acasa.

Nicole Aurariu.

.