Date fiind ultimele actiuni ale Guvernului Romaniei si ale Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, HIDROSIND – organizatie sindicala ce reprezinta interesele salariatilor din Hidroelectrica S.A. va transmite pozitia sa cu privire la urmatoarele :
I. HIDROSIND SE OPUNE PRIVATIZARII A 51% DIN HIDROELECTRICA S.A. : consideram ca initiativa MECMA de vânzare, prin ofertă publică primară, a unui pachet de acţiuni nou emise urmare a unei majorări de capital social, reprezentând 10% din capitalul social al S.C. Hidroelectrica S.A. şi admiterea la tranzacţionare a acţiunilor Societăţii în sisteme de tranzacţionare administrate de B.V.B., este o actiune premergatoare pierderii controlului asupra Hidroelectrica de catre statul roman, fiind de natura sa afecteze siguranta sistemului energetic national.
Atragem atentia ca, in pasi marunti, va fi creata baza legala pentru instrainarea activelor Hidroelectrica si pentru privatizarea potentialului hidroenergetic amenajat, cea mai importanta resursa nationala ne-privatizata pana acum. Solicitam o dezmintire oficiala din partea MECMA cu privire la intentia privatizarii pachetului majoritar la Hidroelectrica.
II. MANAGEMENTUL PRIVAT : este solutia de management cea mai nepotrivita si ineficienta pentru conducerea Hidroelectrica S.A.
Consideram ca Hidroelectrica SA are nevoie de un manager profesionist, selectat din interior, cu o salarizare si cu un contract de management corespunzatoare, care sa-i permita sa-si aleaga singur atat echipa din conducerea executiva cat si directorii din sucursalele de hidrocentrale si din filialele de reparatii.
Mandatul directorului general trebuie legat de performanta tehnico-econoimica caracteristica rolului pe care Hidroelectrica il are in sistemul energetic national si in economia nationala. Refuzam sa acceptam ideea unui manager privat care sa fie interimar pana la listarea a 51% din actiunile Hidroelectrica, situatie in care marimea salariul acestuia nu mai conteaza daca are ca adevarat obiectiv doar instrainarea societatii Hidroelectrica.
Nici un manager adus din afara societatii nu va putea performa la acelasi nivel; dimpotriva, suntem siguri ca se va gasi cea mai potrivita solutie pentru “selectarea unui specialist” care sa raspunda adevaratelor “cerinte” : cele ale grupurilor de interese.
In acelasi timp, Hidroelectrica are nevoie de un Consiliu de Administratie profesionist, care sa cunoasca si sa inteleaga nevoile societatii.
III. PRELUNGIREA CONTRACTELOR BILATERALE DE FURNIZARE A ENERGIEI ELECTRICE INCHEIATE DE HIDROELECTRICA IN AFARA OPCOM ESTE, IN OPINIA HIDROSIND, NELEGALA.
PROGRAMUL DE ACTIUNI HIDROSIND :
Cu privire la primele doua aspecte semnalate mai sus :
Am formulat o plangere prealabila impotriva HG 38/2012 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Hidroelectrica S.A.;
Am actionat in instanta OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice ca fiind neconstitutionala;
Am sesizat Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Prim Ministrul Romaniei precum si Presedintele Romaniei si al CSAT; adresele au fost redactate si transmise in data de 14.03. 2012.
28.03.2012 : vom picheta Prefecturile judetelor in care Hidroelectrica are sedii de sucursale / filiale;
04.04.2012 : vom picheta sediului MECMA cu numarul maxim de persoane care ne va fi aprobat.
Referitor la ultimul aspect semnalat, cel al contractelor cu “ baietii destepti “ : in incercarea sa de a opri aceste contracte, HIDROSIND va face un prim pas : in cursul lunii aprilie va invita partile implicate la conciliere, in vederea revocarii prin intelegerea partilor contractante a actelor aditionale la aceste contracte.
Avem datoria si temeiul legal pentru a proceda in acest mod si speranta ca vom reusi. Ne trebuie insa, ca de obicei, intelegerea si sprijinul dumneavoastra. Contam pe ele si va multumim anticipat.
Decebal SULEA,
Presedinte HIDROSIND.