Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

26 martie 2012 – Convocare la conciliere

aprilie 4, 2012
By

Hidrosind urmeaza pasii stabiliti pentru atingerea scopului propus.

Au fost transmise convocari la conciliere directa in vederea revocarii prin intelegerea partilor contractante (respectiv SC HIDROELECTRICA SA si o parte din societatile cu care aceasta are incheiate contracte de furnizare a energiei in afara pietei OPCOM ) a  Actelor Aditionale incheiate in anul 2010  prin care s-a decis prelungirea valabilitatii acestor contracte incepand cu anul 2014  pana in 2018, prelungire ce incalca prevederile legii 13/2007, ale Ordinului Ministrului Economiei 445/2009 si ale Directivei Europene 2009/72/CE privind piata de energie.

Un extras din convocarile la conciliere, transmise acestor societati, se regaseste mai jos.

In masura in care aceste concilieri vor avea loc, va vom tine la curent cu rezultatele obtinute si cu actiunile urmatoare.

———————————————————————————————————

„[…] modalitatea de vanzare a energiei electrice de catre SC HIDROELECTRICA SA catre vechii sai parteneri contractuali, incepand cu anul 2007, cand a intrat in vigoare legea energiei si mai ales de cand ROMANIA a devenit membru al UNIUNII EUROPENE, este in totala contradictie cu principiul fuctionarii pietei libere concurentiale.

Prin adoptarea Legii nr. 13/2007 a fost conturata o piata concurentiala in domeniul energiei electrice – OPCOM – unde urma sa fie tranzactionata intreaga cantitate de energie. Astfel piata reglementata, potrivit legii, trebuia sa fie treptat inlocuita cu piata libera concurentiala, potrivit cerintelor Uniunii.

In aplicarea legii 13/2007 au fost adoptate mai multe Ordine ale Ministerulului Economiei, ultimul dintre acestea – Ordinul 445/2009 – stabilind in mod clar, ca intreaga cantitate de energie electrica en gros va fi tranzactionata pe piata concurentiala organizata de OPCOM.”

„[…]desi legislatia interna si internationala era clara in ceea ce priveste tranzactionarea energiei produse, in anul 2010 a intervenit un Act aditional la contractul initial incheiat prin care s-a prevazut printre altele si prelungirea incepand cu anul 2014 a valabilitatii conventiei incheiate anterior anului 2007.

 O astfel de clauza prin care este prelungita valabilitatea contractului, este lovita de nulitate, intrucat intentia partilor este aceea de a scoate in continuare cantitati importante de energie produsa de SC HIDROELECTRICA SA in afara pietii concurentiale, desi legea contine prevederi imperative in sensul tranzactionarii cantitatilor en gros pe piata concurentiala organizata de OPCOM.

Prelungirea contractului incalca flagrant si prevederile Ordinului 445/2009 al Ministrului Economiei care, in art. 1 al. 2, stipuleaza fara echivoc, ca doar cantitatea de energie aferenta contractelor in derulare este exceptata de la tranzactionare pe piata OPCOM.

Aceasta exceptie nu poate fi insa extinsa si asupra acelor cantitati de energie care ar face obiectul unei prelungiri, intrucat este evident ca prelungirea in cauza ar reprezenta o fraudare a legii, prin incercarea vadita de sustragere de la norma legala.”

————————————————————————————————————–