Hidrosind semnaleaza opiniei publice apropiata iesire din insolventa a Hidroelectrica SA.
In data de 19 iunie 2013 Tribunalul Bucuresti a citat Comitetul Creditorilor si creditorii pentru termenul din 20 iunie ora 9:00, C.C. nr. 5, pentru aprobarea planului de reorganizare. La termenul din 26 iunie Tribunalul Bucuresti va hotari cu privitre la inchiderea procedurii insolventei. Consideram ca dupa aceasta data actionarii Hidroelectrica, cei care au solicitat intrarea in insolventa, sunt obligati sa faca o analiza serioasa a masurilor luate in aceasta perioada si asupra consecintelor insolventei Hidroelectrica.
Salariatii din Hidroelectrica au trait in aceasta perioada o experienta traumatizanta, datorata comportamentului sub orice critica al administratorului judiciar. Dispretul permanent manifestat fata de salariati, limbajul grobian, amenintarile la adresa conducerii Hidrosind ori de cate ori aceasta a luat pozitie impotriva sa, presiunile puse pe salariati si pe liderii de sindicat din teritoriu, imixtiunea directa in problemele sindicatului, unele masuri care afecteaza functionarea in siguranta a instalatiilor energetice, alte masuri luate in interes personal, sunt doar cateva din abuzurile savarsite de administratorul judiciar. O parte dintre acestea au stat la baza formularii de catre Hidrosind, sub semnatura Presedintelui, a unor plangeri penale impotriva domnului Borza.
Singurele masuri foarte vizibile si intens mediatizate luate de administratorul judiciar au fost impotriva salariatilor : Hidroelectrica avea 5239 salariati in iunie 2012, a bugetat un nr.de 4900 salariati pentru finalul anului 2013 dar a ajuns deja la 4550 in iunie 2013! In aceste doua zile ramase sunt convins ca administratorul judiciar isi va dovedi inca o data “puterea si determinarea” si va disponibiliza pe ultima suta de metri salariati utili societatii si persoane indezirabile domniei sale.
Desi s-a angajat inca din prima saptamana a insolventei ca “reorganizarea Hidroelectrica se va face din punct de vedere al mecanismelor economice” iar masurile privind personalul vor viza “reducerea pe cale naturala a personalului societatii in perioada 2012-2014”, domnul administrator a incalcat toate regulile dialogului social, ale moralitatii si bunului simt, concediind fara respectarea prevederilor CCM privind criteriile de disponibilizare si plata salariilor compensatorii sute de salariati, dupa bunul sau plac : unici intretinatori de familie, bolnavi de cancer, persoane cu handicap sau alte boli grave, femei insarcinate sau aflate in concediu de ingrijire copil, salariati aflati in concediu medical, ingineri, economisti, muncitori si informaticieni la gramada. Printre acestia, si lideri de sindicat. Iar presiunile asupra liderilor continua. Cu toate acestea, am atacat si vom ataca in continuare in instanta toate deciziile de concediere. Deja am castigat in dosarele privind platile compensatorii, pentru cei concediati in luna februarie. Am sesizat si CNCD, pentru ultima mare isprava a domnului Borza, cea privind concedierea mamelor din Hidroelectrica.
Cine isi asuma greselile administratorului judiciar, cine va plati pentru acestea cand domnul Borza va fi deja plecat, cu cateva milioane de euro in buzunare pe seama salariatilor concediati de acesta in dispretul legii, dupa propria lege ?
Atrag atentia Primului Ministru, Ministrului Economiei, Ministrului delegat pentru Energie : acest personaj sustine, in diverse cercuri, ca va fi numit Presedinte al Directoratului la Hidroelectrica. Un personaj care nu stie ce inseamna dialogul, care nu stie sa respecte legea, nu are ce sa caute in fruntea vreunei institutii! Este deja prea mult ca AGA l-a numit membru in Consiliul de Supraveghere!
Domnule Prim Ministru, domnilor Ministri,
Daca doriti cu adevarat un dialog social, daca doriti liniste la Hidroelectrica dupa iesirea din insolventa, daca doriti sa reparam impreuna gravele erori savarsite de administratorul judiciar, tineti-l cat mai departe de noi. Pana acum, a avut si ati avut scuza Legii insolventei. Dupa data de 26 iunie 2013 nimeni nu mai are nici o scuza. Nici macar noi, in fata salariatilor ajunsi dincolo de limita rabdarii.
24.06.2013
Decebal Sulea,
Presedinte.
.