Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

24.12.2013 – Quo vadis, homo sindicalistus ?!

decembrie 24, 2013
By
A fost odata un Sindicat care s-a opus spargerii Hidroelectrica in 4 bucati, si a reusit;
A fost odata un Sindicat care aduna, pentru intaia oara, aproape 1000 de oameni care strigau impotriva inglobarii Hidroelectrica in AVAS, urmata de privatizare prin vanzare de active, si Hidroelectrica n-a fost vanduta;
A fost odata un Sindicat care s-a opus in strada si in instanta la ideile crete ale unui ministru si unui DG aterizat cu helicopterul de rupere Hidroelectrica in doua, si din nou Hidroelectrica a ramas intreaga;
A fost odata un Sindicat care a castigat impotriva Guvernului si a anulat in instanta o hotarare de listare la bursa in cel mai prost moment posibil, dupa seceta si forta majora;
Cand au vazut ca nu ne pot infrange, au bagat Hidroelectrica in insolventa.
Statul si-a bagat la inchisoare copilul-minune, fiindca devenise copilul-problema, uitand sa spuna cine a creat, de fapt, aceste probleme.
In acelasi timp, ca sa fie liniste, trebuia omorat si cainele de paza.
Istorie ?
Nu, acesta e prezentul.

Revin la problemele curente, care se leaga de cele trecute, pentru ca observ o multumire nauca a unora, satisfacuti ca avem CCM, fara sa mai conteze ce scrie in el.

Din proiectul de buget pe 2014 se observa urmatoarele :

– cresc cheltuielile cu taxe, impozite (taxa pe stalp, 40 milioane euro in plus)
– creste gaura provocata de ANRE (5,3 TWh la 114 lei in 2014, fata de 3,97 TWh la 125 lei in 2013)
– se mentin cheltuielile cu apa uzinata, fiindca noi am pierdut in instanta iar administratia nu e in stare sa rezolve problema
– se mentin cheltuielile scazute cu mentenanta (fata de 2013, fiindca fata de 2012 sunt sub nivelul marii si incepe sa se vada acest lucru)
– investitiile se duc spre zero

In aceste conditii, se doreste scaderea cheltuielilor cu personalul. Adica, sa mai luam ceva de la prosti, trebuie sa dam la stat, ca doar vin alegerile, doua randuri de alegeri !

Ce facem noi, salariatii si sindicatul ?

NE LAMENTAM !!!

Ne vaitam ca ramanem fara CCM si, vai ! ne da afara fara nimic. Ne vaitam si injuram liderii de sindicat, dar ii tinem in brate, ca de ce sa-i suparam, unii suntem prieteni cu ei, altii ne temem de directorii cu care liderii sunt prieteni, s.a.m.d. Ne vaitm ca ne sunt taiate drepturile, dar acceptam sa lucram pe bani putini.

Domnilor, ne meritam soarta. Suntem mici, fiindca ne comportam ca atare.

Un lider de sindicat se declara destul de multumit fiindca am reusit „marea realizare” sa nu taiem din drepturile actuale, fiindca propunerea initiala a administratiei era mult mai proasta. Si fiindca oricum am negociat mult mai bine decat alte societati din sector … dar nu probeaza acest lucru. Tot fara probe, spun si eu ce am aflat : Nuclearelectrica, Transelectrica si Electrica isi mentin actualele prevederi din CCM si pt anul urmator, dar fara sa declare un profit istoric !!!

Alt lider de sindicat constata cu 2 zile inainte de incheierea negocierilor ca oamenii sai nu au inteles prea bine ce insemna sa ramana fara CCM, nu cunosc riscurile la care sunt expusi. Cine oare trebuia sa-i informeze ? Spre stiinta tuturor : in ultimele 30 de zile site-ul Hidrosind a fost accesat de 40.908 ori, nr. de pagini vizitate fiind 174.019 iar spam-urile sunt doar 1.9%. Numai ca aici scrie doar poporul si culmea ! are curajul sa-si critice conducatorii. Mi s-a reprosat ca acest site a devenit blog-ul meu personal. Asa este, dar vina va apartine, domnilor colegi, fiindca nu aveti curajul sa va exprimati opiniile. Pentru ca, odata spus ceva public, nu prea mai puteti retracta. Sau poate ca pur si simplu nu aveti ce exprima, nu aveti opinii.

De fapt, ce inseamna sa fii lider ? Inseamna doar sa informezi (cei mai multi nici asta nu fac) sau sa mai si adopti o pozitie clara, macar in momentele critice ? Sa le spui oamenilor „asta e situatia, voi hotarati”, sau sa ai curajul sa spui ce crezi tu ca este mai bine si apoi sa hotarasca ei ?

Va intrebati probabil de ce scriu aceste randuri, sau de ce le scriu in felul acesta.

Raspunsul e simplu : constat ca majoritatea dintre dumneavoastra, liderii de sindicat, colegii mei, nici macar nu va dati seama cat de mult rau ati facut sindicatului si Hidroelectricii in ultimele saptamani. Pierderea cea mai importanta nu este cea materiala, cea legata de drepturi. Pierderea imensa pe care a suferit-o sindicatul este cea legata de menirea lui, de rostul lui, de insasi existenta lui. Pentru cei mai multi dintre salariati, sindicatul nu-si mai are rostul in momentul de fata, increderea in aceasta organizatie este zero.

Domnilor colegi, lideri de sindicat, va rog sa raspundeti la cateva intrebari simple puse de oameni simpli :

1. ce rost mai are negocierea, daca tot ati acceptat varianta lui Borza (pentru ca asta ati facut, cu ft mici imbunatatiri insemnand 50% la fidelitate si o indexare de rahat) ?
2. ce rost mai are sa ne intrebati ce dorim daca tot nu respectati mandatul dat de noi ?
3. ce sens mai are sa mobilizezi oamenii pentru conflict colectiv de munca si pentru greva, daca voi, mari lideri, tremurati la auzul cuvantului „greva” ?
4. ce incredere putem sa mai avem in voi cand ne mintiti in fata ?

Iar pentru dvs., stimati salariati membri de sindicat, am eu, Nicolae Aurariu, doua intrebari si mai simple :

1. v-ati trezit ?
2. mai suportati ?
 
Despre cum au decurs negocierile vineri 20.12.13 si care e starea natiunii in prezent, in mesajul urmator.
 
.