Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

23 ianuarie : Scrisoare deschisa adresata Primului Ministru

ianuarie 23, 2013
By

Stimate Domnule Prim Ministru,

Salariatii din HIDROELECTRICA va adreseaza aceasta scrisoare dumneavoastra, in calitate de reprezentant al Statului Roman, actionar ce detine 80% din capitalul societatii, dar si in calitate de garant al respectării principiilor fundamentale ale statului de drept, in raport cu cetățenii României.

Va solicitam, pe aceasta cale, sa inlaturati abuzul la care sunt supusi cei peste 5000 de salariati, prin actiunele domnului administrator judiciar Borza Remus.

Apreciem ca sunteti singura persoana care mai poate, in prezent, sa intervina prin MECMA in restabilirea ordinii de drept in relatia cu salariatii, cu atat mai mult cu cat administratorul judiciar al HIDROELECTRICA a dat de inteles ca are intreg suportul Guvernului in masurile luate.

Așa cum bine știți, din data de 20 iunie 2012, SC HIDROELECTRICA SA, se afla in insolventa, fiind administrata judiciar de EURO INSOL SPRL. Noi, salariatii, nu am fost niciodată de acord cu intrarea in insolventa si nu am făcut un secret din aceasta. Poziția noastră nu a fost una determinata de resorturi subiective cum s-a afirmat ci, in considerarea faptul ca noi, „trăind” in Hidroelectrica, cunoaștem mai bine decât persoanele care s-au perindat o perioada mai lunga sau mai scurta de timp prin Consiliul de Administrație, realitățile atât negative cat si pozitive ale societății, si îndrăznim sa afirmam ca  știm totodată si „remediile” pentru lucrurile care merg prost.

Ca atare, noi am considerat ca situația Hidroelectrica nu reclama recurgerea la aceasta procedura, cu atât mai mult cu cat ea nu a fost întrebuințata pentru societăți cu capital de stat care aveau o situație mult mai dificila. De asemenea, nu am crezut in scopul afirmat, de „decapusare” a Hidroelectrica, apreciind ca aceasta este doar o aparenta, urmând ca timpul si instanțele de judecata sa decidă daca reticentele noastre au avut temei real sau nu.

Cu toate ca nu am fost de acord cu intrarea in insolventa, respectam statutul actual al societatii si, conștienți fiind ca aceasta procedura reclama anumite masuri, am fost de acord cu diminuarea drepturilor prevăzute in Contractul colectiv de munca. De mult timp însa, salariații Hidroelectrica sunt ținta unor abuzuri din partea administratorului judiciar, de la simple mesaje denigratoare prin presa, prin care se răspândesc informații greșite (așa cum a fost situația când, in mod fals, s-a afirmat ca salariul mediu la nivelul Hidroelectrica este de peste 1600 euro), pana la grave încălcări ale drepturilor constituționale, cum este cazul situațiilor pe care le vom expune in prezenta scrisoare.

Salariații din Hidroelectrica nu doresc altceva decât respectarea dreptului lor la munca si a drepturilor lor fundamentale, instituite de legislația interna si europeana si de contractul colectiv de munca. Atitudinea si masurile abuzive ale administratorului judiciar au provocat tensiuni in randul salariatilor, care vor culmina cu forme extreme de protest sindical, având in vedere ca nici perspectiva plângerilor penale si nici cea a sancționării pe cale judiciara nu sunt in măsura sa stopeze aceste abuzuri.

In videoconferința din data de 18 ianuarie 2013 ținuta de Dl. Remus Borza, cu directorii sucursalelor societatii, acesta a solicitat directorilor sa dispună concedierea imediata a salariaților care vor participa la proteste, atrăgându-li-se atenția ca, de modul cum vor gestiona situația conflictului colectiv de munca, va depinde si soarta lor in Hidroelectrica.

Dreptul la greva este un drept constituțional, fiind consfințit de art. 43 din Constituția României.  Totodată, dreptul la greva este un drept fundamental garantat cetățenilor Uniunii Europene. Potrivit art. 28 din CARTA DREPTURILOR UNIUNII  “ Lucrătorii şi angajatorii sau organizaţiile lor au dreptul, în conformitate cu dreptul Uniunii şi cu legislaţiile şi practicile naţionale, de a negocia şi de a încheia convenţii colective la nivelurile corespunzătoare şi de a recurge, în caz de conflicte de interese, la acţiuni colective pentru apărarea intereselor lor, inclusiv la grevă”. Acest drept se regaseste si in Codul dialogului social, libertatea grevei fiind enunțata in art. 191, prin art. 196 fiind instituita imposibilitatea sancționării salariaților care își exercita acest drept. Totodată, art. 218 alin 2 din Codul Dialogului Social incriminează infracțiunea de împiedicare a participării la greva prin amenințări de orice fel. Menționam ca avem deplina cunoștința despre limitarea prevăzuta de lege cu privire la greva din sistemul energetic, sub acest aspect fiind deja stabilita treimea din instalații intre organizația sindicala si administrație, astfel încât, daca s-ar recurge la o astfel de forma de protest (care încă nu a fost luata in calcul de salariați) s-ar face cu deplina respectare a limitării legale.

Apreciem ca atitudinea administratorului judiciar este in măsura sa ne încalce drepturile fundamentale de cetățeni ai Uniunii Europene si de cetățeni ai acestei tari si reprezintă o provocare fara precedent, care nu trebuie sa ramana fara o reacție oficiala din partea celor care s-au angajat, conf. art. 82  din Constituție, sa apere aceste drepturi ale  cetățenilor romani, cu atât mai mult cu cat Statul este acționar in societatea in cadrul căreia se produc aceste abuzuri. Mai mult decât atât, apreciem ca aceste manifestări ale administratorului judiciar sunt menite sa provoace un conflict social si sa determine salariații sa apeleze, intr-adevăr, la forme extreme de protest.

Aceasta amenintare din partea lui REMUS BORZA a apărut pe fondul declanșării unui conflict colectiv de munca, generat de restructurarea nelegala a unor posturi si de încălcarea protecției instituite de legislația muncii si de contractul colectiv de munca prin concedierea liderilor sindicali, sub pretextul unei așa zise modificări a organigramei.

Liderii sindicali sunt pe lista celor concediati, fiind astfel sanctionati ca au avut curajul sa se opuna administratorului judiciar, desi Contractul Colectiv de Munca garanteaza protectia acestora, chiar si in situatia insolventei. Constituția României stipulează in art. 41 al. 5 ca “Dreptul la negocieri colective in materie de munca si caracterul obligatoriu al convențiilor colective sunt garantate.” Ca atare, drepturile stabilite in favoarea salariaților printr-un Contract Colectiv de Munca sunt garantate chiar de către Constituție.

Aceste prevederi au prioritate in fata oricăror altor dispoziții legale, intrucat decurg din dreptul fundamental la negociere si, odată intrate in vigoare, se bucura inclusiv de protectia institutiilor Statului.  Facem mențiunea ca am atras atentia administratorului judiciar al SC HIDROELECTRICA SA in scris, in mod oficial,  asupra abuzului pe care îl comite, fara ca acesta sa tina cont cele arătate.

Problemele actuale ale Hidroelectrica au fost generate de greșelile manageriale ale persoanelor cu capacitate de decizie, numite politic, care au acționat in funcție de interese personale sau de grup, salariații fiind singurii care si-au respectat îndatoririle pe care si le-au asumat fata de Hidroelectrica si, prin intermediul ei, fata de fiecare roman care a primit energia electrica in casa. Ca atare, este incorect ca situația actuala a Hidroelectrica sa fie suportata de salariați, care si-au făcut tot timpul datoria si care sunt profesioniști, in timp ce niciunul dintre vinovații reali si cunoscuți (unii inca in posturi cheie din sistemul energetic sau din MECMA) nu sunt trași la răspundere.

Nu putem cădea in pasivitate, in timp ce vârfuri profesionale reale din hidroenergie sunt vânate si eliminate din Hidroelectrica, la bunul plac al administratorului judiciar si (culmea!) al directorilor numiti politic, care au pus pe listă persoanele ce urmează a fi disponibilizate. Suntem in Hidroelectrica de la începuturile acesteia, ne-am făcut datoria întotdeauna si nu putem accepta ca cineva sa dispună de soarta noastră ca un „stăpân”, încălcându-ne drepturile consfințite prin contract si prin lege.

Am adresat aceasta scrisoare cu speranța ca aceste lucruri, pe care poate nu le-ați cunoscut, pot fi remediate, astfel incat sa nu ajungem in situația de a fi nevoiți sa apelam la masurile legale (dar extreme) de protest, dar facem mențiunea ca, in măsura in care acest lucru nu este posibil, nu ne vom da in laturi de la asumarea in integralitate a oricăror mijloace legale de oprire a nelegalităților.

Facem așadar apel la domnia voastră, ca reprezentant al Statului,  acționar al Hidroelectrica SA, si va rugam sa luați masuri pentru diminuarea tensiunilor născute in relația dintre salariați si angajator si pentru stoparea abuzurilor savarsite de administrarea actuala a Hidroelectrica SA, prin încălcarea flagranta a drepturilor noastre.

Bucuresti,

23 ianuarie 2013.

SINDICATUL HIDROELECTRICA HIDROSIND.

.