As fi preferat sa incep acest an pe un ton mai relaxat si mai optimist. Din pacate, nu prea merge. Ultimele intamplari arata ca vom avea un 2014 dificil, din unele puncte de vedere chiar mai dificil decat 2013.
In 2013 toti am dat vina pe Borza : simpli salariati (toti) si sindicalisti (o parte) in gura mare, administratia si ministerul in surdina, in soapta, ceva de genul „sa plece <nebunul> si dupa aia indreptam lucrurile”. <Nebunul> a plecat si constatam ca lucrurile odata strambate nu prea se indreapta, dimpotriva.
Pe de o parte, avem niste gauri in plus in BVC, despre care am mai vorbit si nu le mai reiau aici.
Pe de alta parte, avem un obiectiv asumat public de toata lumea, listarea la bursa, cu implicatii majore, cu termen destul de strans si pentru realizarea caruia se vor face oricate sacrificii vor fi considerate necesare, inclusiv sacrificarea salariatilor. In plus, avem o conducere dualista, care in curand va fi in totalitate numita in baza OUG 109 si care va avea tot interesul sa realizeze mandatul dat de actionari. Pe scurt, putin le va pasa de salariati si de asteptarile acestora. Nu pentru ca n-ar fi si domniile lor oameni ci pt ca pur si simplu au o treaba de facut intr-un anumit termen, cum se va „intampla” asta e mai putin important.
Probabil ca voi fi din nou pus sub acuzare pentru aceste afirmatii, de catre colegi si administratie deopotriva, dar asta cred eu acum, avand in vedere ce s-a intamplat in finalul anului trecut.
A fost o adevarata telenovela povestea cu incheierea si inregistrarea CCM-ului. Rezultatul final probabil il stiti cu totii, sunt multi care intreaba cum s-a ajuns aici, de ce nu s-a reusit mai mult, etc.
Rezultatul incapatanarii unora dintre noi de a nu fi de acord cu renegocierea unui articol deja negociat dar neavizat de CS s-a concretizat in incercarea (nereusita) de inregistrare a CCM la ITM Bucuresti fara semnatura administratiei si inregistrarea CCM cu semnatura ambelor parti, cu articolul respectiv eliminat. Documentele semnate doar de Hidrosind au fost depuse la ITM Bucuresti in data de 30.12.13, la prima ora. Cei care au muncit pentru finalizarea documentelor in aceasta forma sunt fostul si actualul presedinte Hidrosind (intr-o anumita masura si subsemnatul, inainte de a pleca in concediu). De ce nu s-a reusit inregistrarea CCM semnat doar de Hidrosind, cum s-a ajuns sa se stea la masa negocierilor, ce s-a hotarat in Birou Executiv Hidrosind inainte de a incepe sedinta de negociere cu administratia, ce si cum s-a discutat / negociat, ii las pe colegii mei prezenti la Bucuresti sa va explice, sunt niste procese verbale incheiate. Fiindca nu am fost prezent, nu am dreptul sa critic, sper ca sunteti de acord.
Ce pot si trebuie sa spun sunt urmatoarele :
– Nu a fost o incapatanare prosteasca refuzul unora dintre noi de a rediscuta un articol deja negociat si asumat de echipa de negociere. In Regulamentul de negociere semnat de ambele parti scrie ca asupra articolelor negociate se poate reveni doar in mod exceptional si doar cu acordul ambelor parti. Asta ne dadea dreptul sa cerem ceva in schimbul eliminarii acelui articol, sau macar o reformulare avantajoasa pentru ambele parti. Pentru acest lucru, insa, ar fi trebuit sa fim hotarati cu totii, sa fim fermi pe pozitie, sa ne asumam riscurile unui conflict de munca. Ceea ce nu s-a intamplat, cunoasteti cum s-au petrecut lucrurile, cunosteti atitudinile si parerile pro si contra declansarii conflictului;
– Varianta inregistrarii CCM fara semnatura administratiei a fost una luata in calcul de subsemnatul in data de 20.12.13, cand s-a semnat ultimul proces verbal. A fost un alt ajutor nesperat primit din partea lui Borza (intentionat sau nu). Din pacate, probabil ca cineva si-a bagat coada la ITM, care e o institutie de stat, cu sefi pusi de stat … si ma opresc aici. Nu o sa ma convinga nimeni, nici avocati si nici juristi, ca textul din lege poate fi interpretat altfel, dar asta e o alta discutie;
– „Amenintarea” cu inregistrarea CCM fara semnatura administratiei ar fi trebuit sa fie un argument suplimentar pentru sindicat in ultima zi de negociere, la fel si faptul ca o parte dintre noi au lipsit la intalnirea precedenta si nu a fost cvorum pe partea sindicala. Daca si despre cum au fost folosite aceste avantaje teoretice, nu comentez;
– O formulare alternativa pentru articolul respectiv pusa in discutie in data de 30.12.13 a fost cea de mai jos; era suficient sa ramana macar primul paragraf si prima jumatate din al doilea, dar Directoratul nu a vrut decat eliminarea completa. Si mai spun inca o data, nici pentru personalul de exploatare nu exista vreu articol in CCM care sa prevada reduceri doar pe cale naturala, aceasta sintagma apare doar intr-un proces verbal, in cadrul discutiilor.
propunere pt art. 4.2 (5) Pe perioada de valabilitate a prezentului CCM reducerile de personal se vor face doar pe cale naturala ( incetarea CIM cu acordul partilor, decesul salariatului, pensionare la limita de varsta, anticipata, anticipata partiala sau pentru invaliditate, desfacerea CIM pentru abateri disciplinare grave sau repetate ). Angajarea unor noi salariati pe posturile vacante va avea un caracter exceptional, cu consultarea Sindicatului Hidroelectrica Hidrosind si structurilor sale teritoriale pentru fiecare angajare in parte.
Si ajungem la fondul problemei : ce-i asteapta pe salariati in 2014, din punct de vedere al structurii de personal ?
Am primit asigurari din partea Directoratului ca nu vor mai fi concedieri colective in 2014, la fel si de la minister. Doar Borza a spus ca vor mai pleca si TESA, in afara de cei care pleaca odata cu MHC-urile care se vor vinde. Prin urmare, daca nu se mai doresc concedieri colective, cred ca sunt de bun simt cel putin urmatoarele intrebari :
- De ce s-a dorit cu inversunare reducerea drastica a salariilor compensatorii ?
- De ce nu a dorit administratia sa scrie clar ca nu mai pleaca nimeni decat pe cale naturala, eventual intr-o alta formulare ?
- De ce se centralizeaza tot mai multe activitati (si tot mai puternic) catre Bucuresti ?
Sunt intrebari la care administratia va trebui sa raspunda clar si precis, daca doreste cu adevarat un climat de liniste sociala, asa cum ne asigura prin ultimul comunicat.
La fel, administratia va trebui sa spuna salariatilor care sunt obiectivele pentru 2014 si care sunt mijloacele prin care se doreste atingerea acestora. Daca tot ne declaram disponibili sa realizam impreuna aceste obiective, hai sa le si cunoastem din vreme. Macar atat, fiindca ideal ar fi sa le si construim impreuna.
De fapt, aceasta era miza acelui articol, obtinerea unei asigurari ca nu vor mai pleca acasa oameni, scrisa si inregistrata legal. Fiindca de vorbe frumoase, memorandum-uri si acorduri calcate in picioare eu sunt satul. Nu sunt argumente legale practice si teoretice pentru controlul sindicatului asupra angajarilor de personal, in plus fata de ceea ce avem deja prin procedura de selectie si recrutare. Erau insa suficiente motive sa stabilim, macar pe un an de zile, un plan social. Am avut o sansa, am ratat-o. Ne-am grabit sa obtinem un CCM care ne garanteaza niste drepturi, si alea ciuntite, dar nu ne garanteaza locurile de munca. Chiar nu merita sa declansam un conflict colectiv de munca pe tema asta ? M-as bucura sa ma insel, dar raman la parerea ca trebuia si puteam obtine mult mai mult.
Nicolae Aurariu.
PS. Fiindca stiu ca toate postarile de pe acest site sunt urmarite si aduse si la cunostinta administratorilor societatii si fiindca ultimul mesaj transmis de Decebal pe Outlook a ajuns la destinatari cu 40 de ore intarziere, nu ma mai chinui sa dau acest mesaj si pe intranet. In mod exceptional, am si un scurt semnal de alarma pentru administratie (Consiliu de Supraveghere, Directorat si conduceri de Sucursale / Uzine deopotriva) : indiferent de „blandetea” metodelor folosite, incercati sa acceptati ideea ca amestecul in treburile sindicatului prin impunerea unei anumite solutii impotriva vointei unor persoane, nu duce la nimic bun, dimpotriva. Poate aduce un avantaj de moment si atat, fiindca dupa aceea nu se mai poate vorbi de buna intelegere decat daca suntem niste ipocriti. Lasati majoritatea sa se formeze si sa se manifeste liber, s-ar putea sa obtineti rezultate mai bune. Pentru mine a fost de-a dreptul hilara directiva de a afisa in toate punctele de lucru, in ziua de Craciun, comunicatul initial al Directoratului, care voia sa-i bage in gura lumii (discret) pe cativa lideri recalcitranti care nu s-au prezentat la ordin si sa-i determine in acest fel sa plece la Bucuresti la urmatoarea convocare. Pot sa va asigur ca ati obtinut exact contrariul. In schimb, comunicatul „victoriei finale” a fost lansat doar pe mail si nu spune esentialul, adica felul in care s-a terminat tot circul, in conditiile in care in primul comunicat se spunea clar pentru ce motiv nu a fost avizat CCM-ul. Dintr-o data, articolul respectiv nu a mai contat … Habemus Papam, nu mai conteaza cine este ! Si cu asta n-ati starnit decat amuzament si rasete, plus unele injuraturi pentru lipsa de respect fata de salariati, care au simtit miros de flit. Cat despre modul cum au ajuns unii lideri la Bucuresti ca sa fie cvorum nu ma mai exprim, fiindca e de rasu’-plansu’. Si va mai rog, domnilor conducatori, sa incercati sa nu mai manipulati salariatii cu lozinci ieftine de-ale lui Borza : CCM-ul nu poate sa contina drepturi superioare celor din CIM-urile tuturor salariatilor, e impotriva legii !!! iar daca ati dorit sa va referiti la CIM-urile altor salariati decat cei ai Hidroelectrica, atentie la exprimare ( desi nici asa nu se potriveste fiindca cei de la Nuclearelectrica, de ex., au drepturi superioare). Se poate spune ca sunt rautacios, dar sunt chestiuni evidente, sesizate de muncitori din centrale, fara cunostinte juridice.