Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

15.11.2015 – Rezumat discutii sistem salarizare

noiembrie 15, 2015
By

Marti, 10.11.2015

Compania Mercer, angajata de Hidroelectrica pentru intocmirea acestui sistem de salarizare, a prezentat studiul salarial pe anul 2015. Mare parte din datele prezentate sunt considerate confidentiale. Membrii comisiei desemnati de Hidrosind au refuzat semnarea unui acord de confidentialitate, prin urmare nu am primit decat o parte a materialului prezentat.

De retinut sunt urmatoarele :

– cresterea salariala in Romania in perioada 2009-2015 a fost declarata ca fiind 32%, cresterea reala neta fiind insa de 4.5%

–  studiul prezentat consta in analiza si prelucrarea datelor de la 199 companii care au raspuns solicitarilor companiei.

– 7% din companiile participante la studiu sunt din sectorul energetic (ENEL, OMV-PETROM, LUKOIL, General Electri, Vestas Romania, Alstom Power, Ariston Termo, Electrolux, Petrotel, Schneider Electric, Siemens, etc.)

Principalele observatii facute de Hidrosind la acest studiu au fost :

– sectorul energetic este foarte slab reprezentat

– lipsesc companiile producatoare de energie din Romania

– lipseste comparatia cu companiile de profil SUA sau Rusia, de ex., unde sectorul hidroenergetic este de stat sau cu cele din restul Europei

– suntem comparati cu acestea din urma doar la costurile de productie si ponderea cheltuielilor de exploatare din total cheltuieli, dar nu si la venituri

In continuare, au fost prezentate 3 variante de grile de salarizare, functie de sporurile si celelalte drepturi introduse in salariul de baza :

  1. sporuri introduse in salariul de baza : vechime, fidelitate, conducere, mobilitate/confidentialitate, spor personal navigant, energie, adaosuri Paste, Craciun, Sf. Ilie
  2. toate cele de mai sus plus prima de vacanta
  3. varianta 1 minus energie si adaosuri.

In toate variantele, constructia grilei se face in felul urmator :

– se pleaca de la incadrarea functiilor / meseriilor in benzile de salarizare, conform puncatjelor rezultate dupa evaluarea fiecarui post existent in momentul de fata in Hidroelectrica

– se calculeaza media pietei pentru fiecare din aceste benzi

– se calculeaza media salariilor pentru fiecare banda in Hidroelectrica, ca medie ponderata intre functiile/meseriile care intra in banda respectiva

– se calculeaza minimul si maximul pentru fiecare banda, raportate la media benzii (65% respectiv 135% din medie)

– progresia intre benzi (cresterea de la o banda la alta) rezulta tinand seama atat de media pietei cat si de situatia actuala din Hidroelectrica .

Observatii asupra grilei de salariazare, indiferent de varianta :

– numarul salariatilor al caror salariu de baza recalculat ar fi sub minimul benzii in care se incadreaza ca functie/meserie este putin peste 100 (doar acestor salariati urmand sa le creasca obligatoriu salariul, prin aducere la minimul benzii)

– pentru functiile/meseriile de executie si primele functii de conducere din sucursale (sef birou, sef CHE, sef sectie), media salariilor de baza din Hidroelectrica rezulta ca fiind peste media din piata iar peste sef sectie, media este mai mica decat cea a pietei. Efectul pe  termen mediu este evident, posibilitatile de crestere vor fi pentru cei din urma iar primii vor stagna o buna perioada de timp

– una din deficientele actualului sistem de salarizare (diferenta mare de clase pe o functie/meserie) nu este rezolvata nici de sistemul propus, ba chiar este amplificata; luand ca exemplu postul de electrician sef tura, se constata ca diferenta intre maxim si minim este de 210% !!!

A fost prezentat si un exemplu de grila care tine seama de ierahizarea centralelor pe cele 5 grupe de centrale, pentru postul de electrician sef tura.  Hidrosind solicita simularea unei grile pentru mai multe meserii de exploatare care sa tina cont de ierarhizarea centralelor si la care salariul de baza minim/maxim sa creasca respectiv sa scada progresiv functie de importanta grupei de centrale.

In final, s-a stabilit ca rezultatele acestor simulari sa fie prezentate in sedinta de joi, 12.11.2015, impreuna cu politica de remunerare privind cresterile salariale functie de performanta.

Joi, 12.11.2015

Sunt prezentate cele solicitate de Hidrosind in finalul sedintei anterioare, pentru 6 cazuri (el. sef tura, el. camera c-da, el. baraj, masinist baraj, masinist turbine, sef CHE), functie de tipul de centrala. Calculele au fost efectuate folosind o dispersie in banda mai mica decat cea initiala, pentru a micsora cat mai mult diferentele (50% fata de 70%).

Se observa ceea ce anticipam :

– datorita cresterii minimului grilei la centralele din grupele superioare, numarul de salariati care s-ar afla sub minim creste, fondurile necesare pentru corectii fiind evident mai mari

– pentru unele meserii, media salariilor actuale este pe dos fata de ce ar trebui sa fie (mai mica in centrale de grupa IV fata de grupa II, de ex.)

– chiar daca in simulare s-a redus dispersia in banda, grila rezultata este in continuare foarte larga (pentru toate cele 5 meserii, media salariilor din grupa V este mai mica decat maximul propus pentru banda I)

In continuare …

– administratia a solicitat Hidrosind un punct de vedere fata de variantele de grila de salarizare prezentate, pentru a continua discutiile.

– Hidrosind a solicitat administratiei sa raspunda la o intrebare mai veche, privind rearanjarea unor meserii/functii in benzile de salarizare si reducerea numarului de benzi, pentru micsorarea diferentelor intre functiile de conducere si cele de executie si subliniaza ca se poate merge mai departe dupa ce sunt convenite urmatoarele aspecte :

  1. elementele (sporurile si alte drepturi) care intra in salariul de baza recalculat, deoarece administratia nu a raspuns solicitarii de a introduce si prima de vacanta in salariul de baza;
  2. rearanjarea functiilor/meseriilor in benzile de salarizare functie de realitatile Hidroelectrica;
  3. stabilirea progresiei intre benzi;
  4. stabilirea minimului si maximului din banda;
  5. aducerea la clasa medie pe functie/meserie a salariatilor aflati in prezent sub aceasta medie

Raspunsul administratiei : nu este de acord cu introducerea primei de vacanta in salariul de baza; nu se pot muta unele functii/meserii in alte benzi; progresia intre benzi si dispersia pe banda sunt cele rezultate din calculele facute de Mercer; aducerea la clasa medie necesita fonduri suplimentare la buget …

Politica de remunerare privind cresterile salariale functie de performanta – nu s-a mai discutat.

Vineri, 13.11.2015

Prezent la discutie a fost si domnul Borza, insotit de domnul director general.

Sunt prezentate opiniile Comisiei de salarizare, atat din partea administratiei, cat si din partea Hidrosind.

In final, administratorul judiciar solicita sindicatului sa vina cu propuneri care sa imbunatateasca sistemul actual sau cu alta propunere de sistem de salarizare, mai ancorat in piata si mai actual. Precizeaza ca va accepta aceasta propunere, daca este rezonabila, corecta si promoveaza performanta.

Este inmanat sindicatului un rezumat al prezentarilor efectuate, fara simularile grilei de salarizare, urmand ca sindicatul sa formuleze un punct de vedere in trei zile lucratoare.

In loc de concluzie.

Toti membrii comisiei de salarizare din partea sindicatului sunt constienti de faptul ca sistemul propus de administratie nu aduce un castig real salariatilor de rand.

La capitolul certitudini ar fi intrarea in categoria „plati garantate” (adica in salariul de baza) a unor sporuri/adaosuri, dar si cresterea ecartului salarial intre functiile/meseriile de executie fata de cele de conducere.

Cresterea salariala functie de performanta este o iluzie pentru muncitori, fiindca acestia vor obtine foarte greu calificative de „foarte bine” sau „exceptional”, care sa-i faca eligibili pentru mariri de salarii.

Faptul ca in noul sistem progresia intre benzi poate fi modificata periodic dupa evolutia salariilor din restul pietei este alt dezavantaj, fiindca suntem comparati doar cu cei mai slab platiti ca noi.

In perioada urmatoare (trei saptamani), vor urma prezentari facute de membrii comisiei in fiecare sucursala.

Veti avea ocazia sa va formati un punct de vedere neviciat de subsemnatul, asa ca va rog sa participati in numar cat mai mare si sa interactionati cu „prezentatorii” : puneti intrebari, cereti explicatii, cereti exemple concrete.

Discutam ulterior, astept reactii si pana atunci.

Minutele incheiate in aceasta sapatamana le gasiti la liderii dvs., le-am transmis in aceasta seara scanate, impreuna cu materialul primit in ultima zi.

Pentru readucere aminte privind principiile sistemului Mercer, daca mai aveti nervi, accesati documentul atasat.

Cu stima,

Nicolae Aurariu.

.