Declansarea procedurii insolventei la Hidroelectrica in luna iunie 2012 a trecut sub tacere subiectele arzatoare la acea data, pentru aceasta societate si nu numai : listarea la bursa a unui pachet de actiuni si introducerea asa-zisului management privat. Opozitia salariatilor Hidroelectrica reprezentati de Hidrosind, protestele in strada (http://hidrosind.org.ro/04-aprilie-2012-pichetarea-mecma/), chiar dezacordul actualei guvernari (la vremea aceea in opozitie) fata de listarea la bursa au fost date uitarii. Doar pentru publicul larg insa. Pentru ca o impozanta comisie (ajunsa intre timp la vreo 60 de membri, prin cooptarea „specialistilor” din diverse ministere) care are ca sarcina pregatirea si monitoriazarea procesului de privatizare isi vede de treaba. Platita regeste din banii unei societati aflate in insolventa…
Numai ca, surpriza : intr-o perioada in care legislatia muncii adoptata in 2011 si nemodificata pana in prezent restrange mult puterea sindicatelor, Hidrosind reuseste inca o data sa-si faca simtita prezenta.
Solutia pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti in data de 13.12.2012 face dreptate : ANULEAZA HG 38/2012. Este recunoscut in acest mod dreptul la informare, consultare si dezbatere publica, dreptul constitutional si statutar al sindicatului de a participa la elaborarea actelor normative cu puternica influenta asupra membrilor sai.
Anterior, pe data de 02.10.2012, Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea Hidrosind de sesizare a Curtii Constitutionale cu privire la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.
Hidrosind atrage atentia Guvernului, Parlamentului, Presedintiei Romaniei ca a sosit momentul sa aiba o atitudine verticala fata de incercarile de instrainare a resurselor energetice nationale si sa stopeze amestecul politic in administrarea si managementul societatilor comerciale.
Presedinte,
Decebal SULEA.
[…] Dupa cum deja probabil deja stiti din mijloacele media, Guvernul a hotarat reluarea demersurilor pentru listarea la Bursa a Hidroelectrica. Precedenta hotarare (38/2012) a fost anulata in instanta de catre Hidrosind, pentru simplul motiv ca nu am fost consultati. (http://hidrosind.org.ro/14-12-2012-comunicat-hidrosind/) […]