Bine ati venit pe site-ul Filialei Hidroelectrica HIDROSIND!

Daca doriti sa fiti informat la timp de activitatea noastra sau sa aduceti comentarii la materialele postate pe acest site, va rugam inregistrati-va.

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

09 octombrie 2012 : Punct de vedere Hidrosind

octombrie 9, 2012
By

Referitor la ultimele declaratii ale administratorului judiciar Remus Borza respectiv administratorului special Remus Vulprescu privind insolventa Hidroelectrica si presupusa alianta dintre Hidrosind si baietii destepti.

Suntem datori cu cateva explicatii privind situatia actuala si actiunile Hidrosind impotriva deschiderii procedurii insolventei la Hidroelectrica. Pentru a se intelege ca trebuie sa iesim din insolventa cat mai repede, ca trebuie sa castigam acest proces.

1.     Hidroelectrica ramane in insolventa : masura denuntarii contractelor de catre administratorul judiciar este una provizorie, supusa controlului judecatorilor. Denuntarile au fost deja atacate de catre cei in cauza si, vorba domnului avocat, se incearca folsirea unor ” tertipuri avocatesti ” pentru a se mari sansele de castig. Care sunt aceste sanse ? oricum destul de mari, fiindca dincolo de bunele intentii declarate si manifestate, in denuntarea contractelor s-au facut suficiente greseli. Intentionat sau nu, pentru noi conteaza mai putin.

Chiar daca denuntarea contractelor se mentine, legea recunoaste celor in cauza dreptul la despagubiri, deoarece contractele nu au fost niciodata anulate. Dincolo de moralitate, baietilor destepti nu li se poate imputa nici o culpa in executarea contractelor, simplul argument ca statul vrea sa scape de ei nefiind pertinent. Decizia politica luata la cel mai inalt nivel ca argument invocat de administratorul judiciar in sustinerea sa din timpul dezbaterii dosarului pe data de 4 octombrie este relevanta pentru lipsa de argumente reale.

In cazul in care instanta le va recunoaste dreptul la despagubiri, cu Hidroelectrica in insolventa, baietii destepti isi vor face intrarea in Adunarea Creditorilor. Mai are sens sa spunem care este pericolul in acest caz ? Se va intampla ce au spus altii de la inceput : preluare ostila a Hidroelectrica.

2.     Hidroelectrica iese din insolventa pe data de 11 octombrie (recursul nostru este admis) : masurile luate de administratorul judiciar pana la acest moment nu sunt desfiintate automat, asa cum incearca sa ne convinga domnul administrator, ele raman valabile in baza puterii conferite de hotararea judecatoreasca executorie. Si in acest caz, tot instanta de judecata va fi cea care hotaraste daca denuntarea a fost sau nu corecta. Doar ca in afara insolventei instanta va fi una de drept comun, cu doua cai de atac (Curtea de Apel si Inalta Curte), cu termene mult mai largi, adica solutia ar putea veni abia prin 2015-2016. Iar pana atunci va interveni Comisia Europeana care, pe cazuri similare, a pronuntat simplu : ajutor de stat, dati banii inapoi. Chiar daca nu vom primi decat un laptop si un fax pentru perioada precedenta insolventei, macar nu vom fi obligati la despagubiri.

Cat despre problemele reale care au mai ramas de indreptat si care s-ar putea rezolva mai usor in insolventa (cosul reglementat, investitiile nerentabile, pretul apei) constatam ca sunt lasate tot la mana politicului, adica se pot rezolva si in alt cadru daca se doreste cu adevarat.

Referitor la managementul politic / dezastruos : incercarea timida din luna iulie de numire doar a unor directori profesionisti a esuat lamentabil, ne-am reluat repede vechile obiceiuri. Iar viitorul management (asa-zis) privat sau profesionist va fi implementat doar dupa iesirea din insolventa, conform intelegerii cu FMI. Cat despre pozitia Fondului Proprietatea pe acest subiect, va rugam sa accesati site-ul Hidroelectrica (http://www.hidroelectrica.ro/AGA.aspx). Constatam ca nici unul dintre cei propusi a fi trasi la raspundere, conform convocator AGOA 31.10.2012 (pct 9,10,11), nu este incriminat pentru incheierea sau prelungirea vreunui contract cu vreun baiat destept !

In concluzie, ce a fost de facut s-a cam facut. Adica s-a executat comanda politica. Chiar daca nu le place (unora) sa recunoasca, acesta este adevarul. In plus, suntem pe cale sa asistam la intoarcerea baietilor destepti in Hidroelectrica, fiindca usa a fost lasata deschisa tocmai de aceia care i-au dat afara.

Prin urmare,  avem de ales :

Hidroelectrica in insolventa, cu posibila preluare a controlului in Adunarea Creditorilor de catre baietii destepti (lucru posibil in primavara lui 2013, deoarece in insolventa procesele pe denuntarea contractelor si pe despagubiri se judeca mult mai rapid) sau Hidroelectrica libera, luptand prin forte proprii si ajutata de Comisia Europeana ?

Noi suntem convisi ca a doua varianta este cea corecta. Ea trebuie completata de ceea ce a inceput Hidrosind in primavara acestui an si nu a putut continua, datorita chiar insolventei : atacarea cu nulitate a actelor aditionale de prelungire a contractelor baietilor destepti, pentru a se inlatura orice posibilitate a lor de a mai avea vreun drept in Hidroelectrica.

Pana in 11 octombrie nu mai este chiar atat de mult. Tinem aproape, contam pe dumneavoastra. Avem speranta ca justitia va pronunta o sentinta  corecta, vorba Presedintelui Romaniei. Doar ca noi speram la ceva mai mult : corecta pentru noi !

 

SINDICATUL HIDROELECTRICA HIDROSIND.

Pentru detalii privind pozitia salariatilor Hidrosind referitoare la comportamentul jalnic al administratorului judiciar si a modului in care acesta incearca sa dezinformeze opinia publica, accesati http://hidrosind.org.ro/08-octombrie-2012-comunicat-pentru-salariatii-hidroelectrica/