Arta dezinformarii : (Euro)Insolventul, Hidroelectrica si salariatii
Un avocat cu priza la presa face tot posibilul pentru a-si atinge scopurile. Deoarece salariatii Hidroelectrica si reprezentantii lor nu sunt asa de usor de pacalit, a recurs la cea mai simpla metoda de inlaturare a lor : dezinformarea, in etape bine gandite :
Popor roman contra salariati Hidroelectrica : profitand de neajunsurile si lipsurile in care traiesc majoritatea romanilor, a fost cea mai simpla etapa. Salarii nesimtite, 70 de sporuri, soferul-vedeta, etc : senzational, in direct si in reluare;
Muncitori contra TESA : prin repetarea obsesiva a ideii ca personalul TESA, care sta cu fundul pe scaun, este supranumeric si prea bine platit fata de muncitori, cei care produc, se incearca demobilizarea muncitorilor;
TESA contra TESA : prin atacarea mai intai a salariatilor care sunt perceputi ca fiind parte a administratiei (juristi, resurse umane) sau apropiati ai administratiei (inspectori, imagine, psihologi), se incearca divizarea personalului TESA;
Ingineri contra “ restul lumii “ : atacul la economisti, informaticieni; un mic detaliu al etapei precedente.
Sucursale contra Executiv Hidroelectrica : prin anuntata supercentralizare a unor activitati, cu consecinta directa in reducerea locurilor de munca in sucursale si suplimentarea posturilor in Executiv. Rezultatul dorit : inocularea iderii “cei de la Bucuresti sunt de vina ! “
Toata lumea contra Hidrosind : alaturarea Hidrosind cu “baietii destepti”, acreditand ideea ca liderii Hidrosind sunt cumparati de acestia din urma si Hidroelectrica va intra in faliment daca recursul Hidrosind impotriva deschiderii procedurii insolventei va fi admis. Scopul : discreditarea sindicatului si, in primul rand, a liderilor. In fata opiniei publice si a propriilor membrii.
Oare va reusi ?
Noi suntem convinsi ca nu. Daca prima etapa a prins la publicul larg, fiindca asta e poporul roman, are boala pe capra vecinului, urmatoarele nu au si nici nu trebuie sa aiba vreo sansa. Pentru ca domnul avocat, cu toate vastele sale cunostinte, nu cunoaste sau nu pricepe cateva lucruri simple :
Toti salariatii Hidroelectrica au inteles ca atacurile la adresa lor si mediatizarea acestora sunt menite sa ascunda unele greseli grosolane comise de administratorii insolventei (intentionat sau nu). Au inceput sa inteleaga aceste lucruri si alti oameni, din afara Hidroelectrica, mai ales in urma “marelui succes” numit Oltchim, dar e mai convenabil pentru ei sa nu se manifeste. Deocamdata.
Toate miscarile de protest organizate de Hidrosind au fost si vor fi sustinute de toti salariatii Hidroelectrica, chiar daca cei care participa efectiv sunt in primul rand oameni din productie, datorita programului de lucru;
SOLIDARITATEA si UNITATEA au fost si vor fi liniile directoare ale actiunilor Hidrosind, indiferent de nomazii care ne-au calcat si ne vor mai calca teritoriile;
Puternica personalitate pe care domnul avocat isi inchipuie ca o are este data doar de pixul care a scris legea insolventei, si aceasta interpretata abuziv, nu de vreo trasatura de adevarat caracter, nu de o barbatie autoenuntata;
Lipsa de respect, cinismul, vulgaritatea (si ne oprim aici) cu care domnul avocat se manifesta fata de salariati pot sa intimideze doar o foarte mica parte din acestia;
Aparenta lipsa de reactie a salariatilor fata de mojiciile la care sunt supusi se datoreaza educatiei si modestiei acestora si, indraznim sa spunem, chiar si a liderilor de sindicat; spus altfel, nu suntem in stare sa ne coboram la nivelul cerut …
Cat despre ultima parte, cea cu baietii destepti – aici este de fapt marea durere a marelui avocat. Cu toate ca sustine ca legea e de partea sa, modul in care se manifesta denota teama ca va manca bataie pe propriul teren.
Suntem datori cu cateva explicatii privind situatia actuala si actiunile Hidrosind impotriva deschiderii procedurii insolventei. Pentru ca toti salariatii si nu doar ei sa inteleaga ca trebuie sa iesim din insolventa cat mai repede, ca trebuie sa castigam acest proces.
1. Hidroelectrica ramane in insolventa : masura denuntarii contractelor de catre administratorul judiciar este una provizorie, supusa controlului judecatorilor. Denuntarile au fost deja atacate de catre cei in cauza si, vorba domnului avocat, se incearca folsirea unor ” tertipuri avocatesti ” pentru a se mari sansele de castig. Care sunt aceste sanse ? oricum destul de mari, fiindca dincolo de bunele intentii declarate si manifestate, in denuntarea contractelor s-au facut suficiente greseli. Intentionat sau nu, pentru noi conteaza mai putin.
Chiar daca denuntarea contractelor se mentine, legea recunoaste celor in cauza dreptul la despagubiri, deoarece contractele nu au fost niciodata anulate. Dincolo de moralitate, baietilor destepti nu li se poate imputa nici o culpa in executarea contractelor, simplul argument ca statul vrea sa scape de ei nefiind pertinent. Decizia politica luata la cel mai inalt nivel ca argument invocat de administratorul judiciar in sustinerea sa din timpul dezbaterii dosarului pe data de 4 octombrie este relevanta pentru lipsa de argumente reale.
In cazul in care instanta le va recunoaste dreptul la despagubiri, cu Hidroelectrica in insolventa, baietii destepti isi vor face intrarea in Adunarea Creditorilor. Mai are sens sa spunem care este pericolul in acest caz ? Se va intampla ce au spus altii de la inceput : preluare ostila a Hidroelectrica.
2. Hidroelectrica iese din insolventa pe data de 11 octombrie (recursul nostru este admis) : masurile luate de administratorul judiciar pana la acest moment nu sunt desfiintate automat, asa cum incearca sa ne convinga domnul administrator, ele raman valabile in baza puterii conferite de hotararea judecatoreasca executorie. Si in acest caz, tot instanta de judecata va fi cea care hotaraste daca denuntarea a fost sau nu corecta. Doar ca in afara insolventei instanta va fi una de drept comun, cu doua cai de atac (Curtea de Apel si Inalta Curte), cu termene mult mai largi, adica solutia ar putea veni abia prin 2015-2016. Iar pana atunci va interveni Comisia Europeana care, pe cazuri similare, a pronuntat simplu : ajutor de stat, dati banii inapoi. Chiar daca nu vom primi decat un laptop si un fax pentru perioada precedenta insolventei, macar nu vom fi obligati la despagubiri.
Cat despre problemele reale care au mai ramas de indreptat si care s-ar putea rezolva mai usor in insolventa, constatam ca sunt lasate tot la mana politicului, adica se pot rezolva si in alt cadru daca se doreste cu adevarat. Vorbim aici de urmatoarele :
Cosul reglementat – cea mai mare problema in momentul de fata dar si cea mai grea decizie politica, nu se preconizeaza denuntarea contractelor respective in cadrul procedurii insolventei. Am transmis Primului Ministru o propunere prin care Hidroelectrica sa primeasca pretul corect pentru energia livrata in acest cos iar pretul la populatie sa scada.
Investitiile nerentabile – tot decizie politica, pentru ca sunt prea multi bani si prea multe locuri de munca in joc. Hidrosind a inaintat si pe acest subiect o propunere concreta.
Pretul apei – se intrevede aparitia unei hotarari de guvern care sa mai scada pretul, dar tot altii dicteaza; Hidrosind a atacat cu nulitate inca de anul trecut HG nr.1202 / 2010, din pacate fara sustinere reala din partea administratiei.
Referitor la managementul politic / dezastruos – constatam ca incercarea timida din luna iulie de numire doar a unor directori profesionisti a esuat lamentabil, ne-am reluat repede vechile obiceiuri. Iar viitorul management (asa-zis) privat sau profesionist va fi implementat doar dupa iesirea din insolventa, conform intelegerii cu FMI. Cat despre pozitia Fondului Proprietatea pe acest subiect, va rugam sa accesati site-ul Hidroelectrica (http://www.hidroelectrica.ro/AGA.aspx). Nici unul dintre cei propusi a fi trasi la raspundere, conform convocator AGOA 31.10.2012 (pct 9,10,11), nu este incriminat pentru incheierea sau prelungirea vreunui contract cu vreun baiat destept !
In concluzie, ce a fost de facut s-a cam facut. Adica s-a executat comanda politica. Chiar daca nu le place (unora) sa recunoasca, acesta este adevarul. In plus, suntem pe cale sa asistam la intoarcerea baietilor destepti in Hidroelectrica, fiindca usa a fost lasata deschisa tocmai de aceia care i-au dat afara.
Prin urmare, avem de ales :
Hidroelectrica in insolventa, cu posibila preluare a controlului in Adunarea Creditorilor de catre baietii destepti (lucru posibil in primavara lui 2013, deoarece in insolventa procesele pe denuntarea contractelor si pe despagubiri se judeca mult mai rapid) sau Hidroelectrica libera, luptand prin forte proprii si ajutata de Comisia Europeana ?
Noi suntem convisi ca a doua varianta este cea corecta. Ea trebuie completata de ceea ce a inceput Hidrosind in primavara acestui an si nu a putut continua, datorita chiar insolventei : atacarea cu nulitate a actelor aditionale de prelungire a contractelor baietilor destepti, pentru a se inlatura orice posibilitate a lor de a mai avea vreun drept in Hidroelectrica.
Pana in 11 octombrie nu mai este chiar atat de mult. Tinem aproape, contam pe dumneavoastra. Avem speranta ca justitia va pronunta o sentinta corecta, vorba Presedintelui Romaniei. Doar ca noi speram la ceva mai mult : corecta pentru noi !
HIDROSIND
[…] 08 octombrie 2012 […]